Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2015, o misiune economică în Statele Unite ale Americii, la New York și Washington DC.
Atragerea investițiilor străine este un aspect esențial pentru dezvoltarea României, iar CCIR și-a propus să contribuie în mod direct la relansarea poziției României pe piața internațională.
Un obiectiv important al CCIR este de a sprijini antreprenorii prin intensificarea colaborării cu partenerii europeni și transatlantici. Această misiune economică oferă ocazia firmelor românești de a se întâlni cu oameni de afaceri din domeniul lor de activitate. Interesele membrilor delegației conduse de CCIR se îndreaptă spre identificarea noilor oportunități de afaceri, export-import și cooperarea în domenii precum industria de petrol şi gaze, securitatea cibernetică, infrastructura de transport şi serviciile de turism”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban.
Acesta a mai precizat că promovarea companiilor românești prin intermediul misiunilor economice poate duce la creșterea ”accesului la noi piețe globale sau la începerea unor proiecte comune pe terțe piețe. CCIR apreciază și urmărește dinamizarea relațiilor economice cu Statele Unite ale Americii. Intensificarea legăturilor cu partenerii din SUA este o prioritate a CCIR pe linie de relații externe, existând potențial neexploatat până în prezent”.
La forumul de afaceri BestInvest desfășurat la New York companiile românești se vor întâlni cu posibili investitori americani interesați de evoluția și oportunitățile oferite de România și țările din zonă.
Schimburile comerciale se desfăşoară pe baza Acordului comercial bilateral, semnat la Bucureşti la 3 aprilie 1992, care prevede acordarea reciprocă a clauzei naţiunii celei mai favorizate. La 31 decembrie 2014, volumul schimburilor comerciale s-a ridicat la 2.207,01 milioane dolari, din care importuri SUA 905,01 milioane dolari, iar exporturi către SUA 1.302 milioane dolari. Ca urmare a evoluţiei exporturilor şi importurilor, balanţa comercială este în favoarea ţării noastre, înregistrând un excedent de circa +396,99 milioane dolari.