Klaus Iohannis a trimis către CCR o sesizare de neconstituționalitate referitoare la Legea 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria semnat la Craiova la 7 septembrie 1940.
Totodată, șeful statului a mai transmis și o sesizare de neconstituționalitate care vizează Legea 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 şi modificarea unor acte normative.
Oficiali ai CCR au confirmat pentru Agerpres că, în cursul zilei de miercuri, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea lui Klaus Iohannis referitoare la legea privind compensaţiile pe bunuri rămase în afara graniţelor ţării în urma unor tratate istorice.
Menționăm faptul că, pe 4 iulie, propunerea legislativă a fost trimisă de Parlament spre promulgare. Aceasta are ca scop reglementarea unei serii de măsuri pentru accelerarea şi finalizarea procedurilor administrative de soluţionare a acestor cereri.
CCR a admis sesizarea făcută de Klaus Iohannis
Klaus Iohannis susține însă că există câteva nereguli care trebuie rezolvate. „Prin conţinutul său normativ, precum şi prin procedura de adoptare, considerăm că legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine unor principii constituţionale precum cele referitoare la principiul bicameralismului sau principiul legalităţii şi în consecinţă încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţia României”, explică şeful statului.
În același timp, președintele României susține că legea a ajuns să fie adoptată tacit de către Senat, în condițiile în care termenul de adoptare, 20 septembrie 2012, a fost depășit, iar mai apoi a fost adoptată cu modificări și completări de Camera Deputaţilor, care a acceptat 36 de amendamente.
„Printre acestea se numără şi modificarea şi completarea a două noi acte normative, respectiv Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Legea 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, cu modificările şi completările ulterioare”, mai transmite șeful statului.
În acest sens, Klaus Iohannis este de părere că legiuitorul a nesocotit principiul securităţii juridice şi principiul bicameralismului prevăzute de Constituţie.
Neregulile reclamate de Klaus Iohannis
În același timp, șeful statului mai susține în sesizarea transmisă celor de la CCR că în forma adoptată de Camera Deputaţilor, legea a fost completată cu reglementarea a două domenii noi, neavute în vedere de iniţiatori, domenii care nu erau vizate de scopul legii şi raţiunea pentru care aceasta a fost fundamentată.
Una dintre aceste completări vizează extinderea sferei de aplicare a normei care prevede, în mod excepţional, posibilitatea schimbării destinaţiei unor spaţii verzi pentru realizarea unor lucrări, iar prin cealaltă modificare sunt devansate termenele prevăzute în Legea 256/2018 referitoare la exploatările offshore pentru modificarea regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.
Astfel, spune președintele Klaus iohannis, modificarea regimului de redevenţe şi a regimului fiscal poate fi realizată prin raportare la regimul aplicabil la data de 1 septembrie 2022.
„Apreciem că aceste modificări realizate la nivelul Camerei Deputaţilor au condus la adoptarea unei forme a legii cu deosebiri substanţiale de conţinut juridic, în sensul dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, susţine Klaus Iohannis.