Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, la ieşirea din sala de şedinţă, că a fost nevoie de amânare pentru a aprofunda soluţia şi a o corela cu cea care a fost dată în cazul legii dării în plată. “Vrem ca în privinţa unor puncte, cum ar fi – unul foarte delicat – cel cu retroactivitatea, să nu dăm soluţii care să nu fie foarte corelate. Pentru a vedea întâi care o să fie motivaţia definitivă în acea excepţie (Legea dării în plată – n.r.), am amânat pe 18 ianuarie. (…) Aşteptăm motivarea, pentru că unele chestiuni s-au pus în ambele legi, într-un fel am decis la retroactivitate şi am spus că problema aceasta trebuie corelată cu principiul impreviziunii şi într-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a ţine exclusiv de această lege, dar vrem să vedem cum corelăm cele două motivări”, a explicat preşedintele CCR.

Guvernul a contestat în urmă cu aproximativ o lună la Curte proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Premierul Dacian Cioloş preciza la acea dată că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei. “Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament – pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus – care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau… Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele”, declara Dacian Cioloş.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie. Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. Agerpres