Alegeri prezidențiale 2024. CCR anulează procesul electoral pentru alegerile prezidențiale
Alegeri prezidențiale 2024. Într-o decizie importantă din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât anularea întregului proces electoral privind alegerea Președintelui României, derulat pe baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 și a Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024. Această hotărâre are un impact semnificativ asupra calendarului electoral, stabilind reluarea completă a alegerilor prezidențiale, ceea ce presupune un nou început al procesului electoral.
Conform comunicatului oficial al CCR, motivarea deciziei se bazează pe asigurarea corectitudinii și legalității procesului electoral. Astfel, Guvernul va fi responsabil pentru stabilirea unei noi date pentru alegerile prezidențiale, iar întreaga procedură va începe de la zero, inclusiv strângerea de semnături din partea candidaților, depunerea candidaturilor, organizarea unei noi campanii electorale și desfășurarea a două tururi de scrutin.
Conform acestei hotărâri, alegerile prezidențiale din România vor avea loc cel mai probabil în anul 2025. Decizia CCR este definitivă și obligatorie, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru a fi adusă la cunoștința publică.
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.
Judecătorii s-au reunit vineri, 6 decembrie
Vineri dimineața, judecătorii Curții Constituționale (CCR) s-au reunit într-o ședință informală pentru a discuta posibilitatea reluării primului tur al alegerilor prezidențiale din România. În cadrul acestei ședințe, membrii CCR au analizat noile solicitări de anulare a acestui tur al alegerilor, după ce au apărut noi sesizări pe tema legalității procesului electoral.
Ședința a fost convocată de președintele Curții Constituționale, Marian Enache, ca urmare a unei decizii anterioare a CCR din seara zilei de joi, în care s-a stabilit că noile sesizări nu pot fi luate în considerare. Deși Curtea Constituțională a respins solicitările anterioare, acestea au fost întărite de informații și dovezi suplimentare care continuă să fie analizate.
În paralel, autoritățile judiciare continuă investigațiile legate de promovarea candidatului Călin Georgescu. Procurorii Parchetului General au identificat persoanele care au fost implicate în campania electorală a lui Georgescu, acuzându-le de manipularea opiniei publice prin intermediul rețelelor sociale. Aceștia sunt suspectați că ar fi convins o parte semnificativă din electorat să-l susțină pe Georgescu în primul tur al alegerilor.