Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, 2 noiembrie, în unanimitate obiecția de neconstituționalitate formulată de partidul Uniunea Salvați România (USR) și a constatat că Legea cu privire la modificarea ordonanței privind ariile protejate este neconstituțională.
Potrivit unui comunicat emis de către CCR, Curtea a reținut că legea criticată încalcă principiul bicameralismului, din motiv că forma adoptată de Senat viza în totalitate procedura și condițiile în care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate.
În același timp, forma adoptată de Camera Deputaților se referă tangențial la această problemă, iar substanța reglementării normative se referă la condițiile în care proiectele hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, urmează a se executa în continuare, prin derogare de la o serie de reglementări care se referă la protecția mediului înconjurător.
CCR: Există deosebiri majore în ceea ce privește conținutul juridic, acestea conținând viziuni conceptuale diferite
CCR a nuanțat că legea, după cum a fost aprobată de cea de a doua cemeră din Parlament nu se referă la modificarea limitelor ariilor naturale, ci la regimul juridic al proiectelor hidroenergetice deja derulate în cadrul acestora.
„Rezultă că substanța legii, astfel cum a fost aprobată de cea de a doua Cameră, nu mai vizează modificarea limitelor ariilor naturale, ci regimul juridic al proiectelor hidroenergetice deja derulate în cadrul acestora, regim derogatoriu de la cel de drept comun”, se precizează în comunicatul CCR.
De asemenea, Curtea a reținut că, deși nu există o configurație semnificativ diferită între formele adoptate de Senat și Camera Deputaților, camere ale Parlamentului, există deosebiri majore în ceea ce privește conținutul juridic, acestea conținând viziuni conceptuale diferite. În aceste condiții, Curtea Constituțională a constatat că legea criticată și propusă de USR nu respectă principiul bicameralismului.