Potrivit informațiilor transmise de Curtea Constituțională a României (CCR), această procedură este prevăzută de articolul 97 din Constituție și intervine în cazuri precum demisia, demiterea, imposibilitatea definitivă de exercitare a atribuțiilor sau decesul președintelui în funcție.
CCR a primit cererea oficială de constatare a vacantei funcției de președinte
În urma demisiei lui Klaus Iohannis, care va intra în vigoare pe 12 februarie, interimatul va fi preluat de președintele Senatului, Ilie Bolojan. Această măsură respectă prevederile articolului 98 din Constituție, care stipulează că, în cazul vacanței funcției, atribuțiile prezidențiale sunt asumate de președintele Senatului sau, în lipsa acestuia, de președintele Camerei Deputaților.
Decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona marchează un moment important pe scena politică românească.
„Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”, arată articolul 98 din Constituţie.
![Klaus Iohannis](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Klaus-Iohannis-1-e1739189576787-1200x676.jpg)
Demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte a ajuns la Parlament
De asemenea, demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României a ajuns, luni, la Parlament. El a semnat și depus luni demisia din funcția de Președinte al României.
În documentul oficial, Iohannis a anunțat că demisionează începând cu data respectivă, în scopul de a preveni o criză politică legată de un posibil referendum de demitere. Acesta a subliniat că vrea ca România să evite o astfel de situație și să nu devină „râsul lumii”.
După anunțul demisiei, cererea pentru constatarea vacanței funcției de Președinte și a interimatului a fost transmisă și Curții Constituționale. În conformitate cu Articolul 97 din Constituție, vacanța funcției poate surveni prin demisie, demitere, imposibilitatea definitivă a exercitării atribuțiilor sau decesul președintelui.
„Eu, Klaus Werner Iohannis, Președintele României, demisionez din funcția de Președinte al României începând cu data de 12 februarie 2025. București, Palatul Cotroceni, 10 februarie 2025”, a scris Iohannis în demisie.
Amintim că alegerile prezidențiale reprogramate au loc pe 4 și 18 mai 2025. Până în acel moment, mandatul de președinte îi revine preşedintelui Senatului, Ilie Bolojan. Iohannis a devenit președintele României în urma alegerilor din 2 și 16 noiembrie 2014. Ulterior, a obținut al doilea mandat după alegerile din 10 și 24 noiembrie 2019.