Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate formulată. Pentru adoptarea acestei soluții, Curtea a constatat că, în esență, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare ce intră în competența Parlamentului”, se arată într-un comunicat al CCR.
Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere joi excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.2 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, modificată și completată, ridicată direct de Avocatul Poporului.
Prevederile criticate au următorul conținut: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorate, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Avocatului Poporului.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Legea 90/2001, care cuprinde articolul respectiv, l-a împiedicat pe preşedintele Liviu Dragnea să ceară funcţia de premier după alegerile din decembrie.
Curtea Constituțională a fost sesizată în acest caz de Avocatul Poporului la începutul lunii ianuarie, iar o decizie era aşteptată la şedinţa încă de la începutul lui noiembrie. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că magistraţii au nevoie de timp pentru aprofundarea cauzei.
Legea care nu îi permite lui Dragnea să fie premier
Principala piedică în calea liderului PSD Liviu Dragnea către şefia Executivului este art. 2 din Legea 90 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, care prevede că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1) „.
Legea a fost adoptată în timpul guvernării Adrian Năstase, când România făcea diverse concesii Bruxelles-ului ca să fie primită în Uniunea Europeană.
În contextul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a declarat de mai multe ori că nu va numi premier o persoană condamnată sau urmărită penal, însă nu a spus niciodată că decizia sa se bazează pe o lege aflată în vigoare.