Curtea Constituțională validează primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat marți motivarea deciziei prin care a validat rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.

În analiza documentelor și proceselor-verbale întocmite de birourile electorale, judecătorii CCR au constatat că nu au existat neregularități care să pună sub semnul întrebării corectitudinea votului.

Cererile de anulare a alegerilor, respinse de CCR

Înainte de a se pronunța asupra validării rezultatelor, CCR a analizat două cereri de anulare a alegerilor. Prima, formulată de Sebastian-Constantin Popescu, a fost respinsă ca tardivă, fiind depusă după termenul limită de 26 noiembrie 2024.

A doua cerere, înaintată de Cristian-Vasile Terheș, a fost considerată neîntemeiată, deoarece nu au fost identificate dovezi care să indice fraude electorale de natură să influențeze atribuirea mandatului sau ordinea candidaților.

”Curtea a observat că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art.52 alin.(1) din Legea nr.370/2004, în conformitate cu care Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care participă la al doilea tur de scrutin. Examinând procesele-verbale de consemnare şi centralizare a rezultatelor votării, încheiate de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate/ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuţiile biroului electoral pentru votul prin corespondenţă şi de birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară, Curtea Constituţională constată că nu s-au produs neregularităţi referitoare la întocmirea proceselor-verbale de către birourile electorale, de natură să infirme rezultatul stabilit”, explică motivarea deciziei

CCR
SURSA FOTO: Dreamstime

Rezultatele primului tur și turul al doilea

Curtea Constituțională a confirmat că niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor necesare pentru a fi declarat câștigător din primul tur, conform prevederilor Constituției României.

În consecință, la turul al doilea, programat pentru duminică, 8 decembrie 2024, vor participa primii doi candidați cu cele mai multe voturi: Călin Georgescu și Elena-Valerica Lasconi.

Motivarea detaliază că toate procesele-verbale, centralizate de birourile electorale din țară și din străinătate, au fost încheiate corect, iar rezultatul reflectă voința alegătorilor.

”Din datele prezentate rezultă că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale necesar pentru a fi ales Preşedinte al României în primul tur de scrutin potrivit art.81 alin.(2) din Constituţie, respectiv 9.010.901 voturi, şi, în consecinţă, nu poate fi declarat ales în funcţia de Preşedinte al României. Ca atare, în exercitarea atribuţiilor sale stabilite prin dispoziţiile art.37 alin.(1) din Legea nr.47/1992, precum şi ale art.53 alin.(1) şi ale art.54 alin.(2) din Legea nr.370/2004, Curtea Constituţională urmează să confirme, să valideze şi să aducă la cunoştinţa publică prenumele şi numele primilor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin, precum şi ziua votării. Ţinând seama de numărul de voturi obţinute de către fiecare candidat la primul tur de scrutin şi având în vedere dispoziţiile art.81 alin.(3) din Constituţie, la cel de-al doilea tur de scrutin vor participa domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. 14. Cel de-al doilea tur de scrutin urmează să aibă loc, potrivit art.54 alin.(1) din Legea nr.370/2004, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, şi anume în ziua de duminică, 8 decembrie 2024”, se mai arată în motivare.

Cum s-a ajuns aici?

Curtea Constituțională a României (CCR) a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) să efectueze renumărarea voturilor valabil exprimate și a celor nule în urma alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Decizia a fost luată în unanimitate de judecătorii constituționali, după examinarea unei cereri de anulare a alegerilor, formulată de Cristian Vasile Terheș.

Candidatul independent Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi în primul tur, acumulând 22,94% din sufragii. Acesta a fost urmat de Elena Lasconi, cu 19,18%. La o diferență minimă, Marcel Ciolacu a ieșit din cursa electorală, clasându-se pe locul al treilea cu 19,15%.