CCR dejoacă planurile PNL cu privire la conducerea TVR. Numirea Ramonei Săseanu în funcția de director general interimar al Societății Române de Televiziune nu este constituțională.
Între timp, Ramona Săseanu a început deja să pună presiune pe jurnaliștii care nu laudă Guvernul, cum este cazul lui Ionuț Cristache.
CCR dejoacă planurile PNL cu privire la conducerea TVR. A admis sesizările PSD
Astfel, Curtea Constituțională a decis joi că numirile făcute de coaliția de guvernare la Televiziunea Română și Radioul Public sunt neconstituționale.
CCR, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi:
1. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune;
2. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului Românieinr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune, se arată într-un comunicat de presă.
Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală.
Deciziile sunt definitive şi general obligatorii
Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune.
Deciziile sunt definitive şi general obligatorii, arată sursa citată.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.