CCR îl va elimina pe Călin Georgescu din alegeri? Decizia așteptată de toată România

Calin Georgescu

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României analizează validarea primului tur al alegerilor prezidențiale, iar o decizie privind eliminarea candidaturii lui Călin Georgescu ar putea duce fie la o confruntare finală între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pe 8 decembrie, fie la reluarea alegerilor în condiții excepționale, conform prevederilor legale.

Curtea Constituțională a României analizează alegerile

Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să ia o decizie crucială cu privire la validarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit profesorului Cristian Preda, este posibil ca judecătorii CCR să-l elimine pe Călin Georgescu din cursa prezidențială, deschizând calea unei confruntări finale între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pe 8 decembrie.

„După ce am citit articolul eminentului jurist american de origine română Vlad Perju, nu exclud ca judecătorii CCR să-l elimine azi pe C. Georgescu din cursa prezidențială și să avem pe 8 decembrie o finală Lasconi-Ciolacu. La argumentele lui Perju, adaug ceva privind posibilele probe privind fraudarea de către Georgescu a primului tur de scrutin: așa după cum toată lumea a aflat, BEC i-a cerut candidatului joia trecută să șteargă de pe Internet toate materialele electorale care nu purtau codul de identificare, fiindcă absența mențiunii reprezintă o încălcare gravă a legii.

Nu numai că Georgescu nu a făcut-o, iar în ziua votului materialele respective au putut produce efecte asupra opțiunilor alegătorilor, dar candidatul continuă să facă acest lucru până azi. Peste câteva ore, vom afla dacă intuiția mea e corectă. În orice caz, decizia CCR va influența într-o măsură covârșitoare și scrutinul legislativ, și finala pentru Cotroceni. E, de asemenea, posibil ca și concluziile CSAT să aducă informații care nu au apărut vreodată în spațiul public dintr-o sursă oficială și care să lămurească aspecte ale profilului unui ins care a fost poreclit Kremlin Georgescu,” a scris Preda joi dimineață pe Facebook.

Articolul scris de Vlad Perju, publicat pe Contributors, analizează posibilitatea ca CCR să invalideze victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, comparând situația cu precedentul deciziei privind candidatura Dianei Șoșoacă și subliniind implicațiile juridice și politice ale unei astfel de hotărâri.

Preda atrage atenția asupra acuzațiilor de fraudă și materialelor electorale neconforme

Argumentele aduse de profesorul Vlad Perju, citate de Cristian Preda, sugerează că o decizie de eliminare a lui Georgescu din cursă ar putea fi justificată pe baza unor încălcări grave ale legislației electorale. Potrivit lui Perju, materialele electorale distribuite fără cod de identificare constituie o abatere severă care poate fi considerată un factor de influență ilicită asupra votanților.

Articolul semnat de Perju, publicat miercuri, avertizează însă că invalidarea întregului prim tur fără dovezi temeinice de fraudă ar putea afecta grav instituțiile statului și procesul democratic: „O invalidare a primului tur de CCR pe motiv de fraudă fără dovezi temeinice ar fi dezastruoasă pentru Curte, pentru instituțiile statului și pentru procesul democratic. Însă o decizie referitoare la candidatura lui CG prin prisma considerentelor pe care s-a bazat decizia în cazul Șoșoacă ar fi de cu totul altă natură (deși, evident, implicațiile politice sunt majore).”

Potrivit analizei, chiar dacă candidatura lui Georgescu este invalidată, turul al doilea poate avea loc pe 8 decembrie, între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu.

Augustin Zegrean afirmă că CCR poate să dispună repetarea alegerilor

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a subliniat că deciziile Curții trebuie să fie fundamentate pe dovezi clare, însă timpul este o constrângere majoră.

„E greu de spus. În mod normal ar trebui să se pronunțe numai după ce văd ce spune CSAT, dar timpul este foarte scurt, sunt presați de timp. Ei trebuie să valideze sau să invalideze primul tur de scrutin rapid și să declare care sunt primii doi care merg mai departe. Nu știu, probabil că dacă sunt suficiente probe sau dacă nu sunt probe deloc, ei nu pot să judece, să zic așa, după vorbe,” a explicat Zegrean.

Fostul președinte al CCR a explicat că, în situații excepționale, Curtea are posibilitatea de a decide repetarea alegerilor în condițiile inițiale, fără modificarea listei de competitori. Potrivit acestuia, o astfel de soluție nu ar reprezenta o situație gravă, existând precedente recente în Europa care demonstrează că astfel de decizii pot fi gestionate fără a afecta stabilitatea procesului electoral.

Această posibilitate lasă deschisă varianta unui nou tur, fără a perturba grav procesul democratic sau a întârzia programul electoral. Decizia CCR este însă așteptată să clarifice dacă Georgescu va fi eliminat din competiție sau dacă procesul electoral va continua în forma actuală.