Decizie bombă a Curții Constituționale referitoare la grațierea faptelor de corupție. modificarea Constituției, în urma referendumului din 26 mai, devine foarte problematică.
Graţierea faptelor de corupţie NU poate fi interzisă, au decis joi judecătorii Curții Constituționale – CCR.
CCR s-a pronunțat pe cele două proiecte de modificare depuse de Putere si de Opoziție, proiecte ce prevăd modificarea articolelor vizate de referendumul din 26 mai. Una dintre prevederi spune că persoanele condamnate la închisoare nu au voie sa dețină funcții publice.
Pe 1 iulie, partidele parlamentare de opoziţie au depus la Parlament proiectul de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a explicat atunci că propunerile de revizuire a Constituţiei sunt în acord cu Pactul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis şi semnat de partidele de opoziţie. Proiectul a fost semnat de toţi parlamentarii PNL şi USR, PMP şi 9 parlamentari de la PRO România.
Tot la începutul lunii iulie, PSD şi ALDE au depus la Camera Deputaţilor un proiect pentru revizuirea Constituţiei, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice pentru persoanele condamnate la închisoare, precum şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă.
O altă modificare propusă vizează interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie.