Curtea Constituțională a României a amânat dezbaterea sesizării parlamentarilor USR și Forța Dreptei asupra legii prin care coaliția PSD-PNL-UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizațiile pentru primari și președinții de consilii județene. Conform hotărârii CCR, dezbaterea va avea loc în data de 31 ianuarie 2023.
Sesizarea privind majorarea salariilor primarilor și șefilor de CJ, amânată până pe 31 ianuarie. CCR a decis
Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis în cadrul unui comunicat că a amânat dezbaterea obiecției de neconstituționalitate pentru data de 31 ianuarie 2023.
„Curtea Constituțională a amânat, pentru data de 31 ianuarie 2023, (…) obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, obiecție formulată de 44 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de 7 deputați neafiliați”, a transmis CCR într-un comunicat.
Sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei
Amintim că USR și Forța Dreptei au sesizat la începutul lunii octobrie Curtea Constituțională pe legea prin care coaliția PSD-PNL-UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizațiile pentru primari și președinții de consilii județene.
„În România, regula este excepția de la regulă, dar PSD și PNL au grijă să nu spună acest lucru. Așa cum s-au lăudat că au oprit angajările la stat, pentru ca apoi să introducă excepție după excepție, așa au făcut și cu majorările de salarii. În legea de aprobare a OUG-ului prin care au crescut salariile unor categorii de bugetari au vrut să introducă, pe șest, majorări și pentru demnitari, de la președinte, premier și miniștri până la șefi de instituții publice și aleși locali.
Sub presiunea publică, au făcut apoi jumătate de pas înapoi, păstrând însă majorările pentru primari și președinții de consilii județene. Adevărul este că PSD, PNL și UDMR au nevoie să-și plătească foarte bine primarii și șefii de consilii județene pentru ca aceștia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Așa cum i-am oprit la Curtea Constituțională să crească indemnizațiile parlamentarilor așa îi vom opri și acum”, declara Cristian Seidler, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.
Conform comunicatului, unul dintre motivele invocate în sesizare se referă la neindicarea sursei de finanțare.
„Unul dintre motivele invocate în sesizare se referă la neindicarea sursei de finanțare, așa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituție. Reamintim că judecătorii CCR au decis deja – când s-au pronunțat pe creșterea indemnizațiilor parlamentarilor, creștere forțată de PSD și PNL în luna iunie – că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fișei financiare de la Guvern și fără stabilirea sursei de finanțare. USR a invocat și încălcarea prevederilor constituționale referitoare la desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condițiile în care legea a fost adoptată cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor”, este scris în comunicat.