ICCJ sesizează CCR privind constituționalitatea înființării ANRMPSG

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) pentru controlul constituționalității asupra legii care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 81/2024.

Aceasta vizează înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), o structură ce ar urma să înlocuiască Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Motivele sesizării Curții Constituționale

ICCJ a invocat mai multe articole din Constituția României în susținerea obiecțiilor sale:

  1. Articolul 61 alin. (1): „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”. Sesizarea ridică problema posibilei încălcări a rolului legislativ exclusiv al Parlamentului în procedura de aprobare a ordonanțelor de urgență.
  2. Articolul 1 alin. (4): Principiul separației și echilibrului puterilor în stat. ICCJ consideră că ordonanța ar putea afecta echilibrul constituțional între puterea legislativă și cea executivă.
  3. Articolul 115 alin. (4): Acesta prevede că Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență doar în situații extraordinare și că trebuie motivarea urgenței în textul acestora. ICCJ ridică semne de întrebare cu privire la justificarea urgenței în cazul ordonanței adoptate de Guvern.
  4. Articolul 1 alin. (3) și (5): ICCJ invocă principiul securității juridice și supremația Constituției, afirmând că prevederile ordonanței ar putea încălca ierarhia actelor normative și stabilitatea raporturilor juridice.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon (PL-x 486/2024) în raport de prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (1) şi a art. 1 alin. (4) privind principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, ale art. 1 alin. (3) şi (5) privind principiul securităţii raporturilor juridice şi cel al ierarhiei actelor normative, precum şi cele ale art. 115 alin. (4) şi (7) referitoare la regimul juridic al ordonanţelor de urgenţă şi limitele de sesizare ale Parlamentului în procedura legii de aprobare a ordonanţelor de urgenţă”, au transmis, marţi, reprezentanţii ICCJ.

Contextul adoptării ordonanței

Pe 28 iunie 2024, Guvernul a adoptat OUG nr. 81/2024 prin care s-a decis înființarea ANRMPSG. Noua autoritate este un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, subordonată Guvernului și coordonată de prim-ministru. Aceasta preia atribuțiile ANRM, agenție care urmează să fie desființată.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței a fost contestat pe motiv că ar fi fost emis fără respectarea criteriilor constituționale, mai ales în ceea ce privește urgența și separația puterilor în stat.

Decizia de sesizare a CCR a fost luată în cadrul unei ședințe cu participarea a 77 de judecători, respectând cerințele de cvorum. Curtea Constituțională va analiza dacă ordonanța și procedura legislativă de aprobare respectă prevederile Constituției.