Judecătorii Curții Constituționale vor dezbate pe 17 septembrie sesizările făcute de PNL, USR, PMP și ICCJ împotriva modificărilor aduse Codului penal, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CCR.
”Pe 17 septembrie vom dezbate aceste sesizări pe care le-am primit împotriva modificărilor aduse Codului penal”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din interiorul Curții Constituționale.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, vineri, membrilor Curţii Constituţionale a României (CCR) suspendarea judecării cauzelor privind Legile justiţiei şi Codurile penale asupra cărora a fost sesizată Comisia de la Veneţia.
‘Vă înaintăm respectuoasa solicitare de a suspenda soluţionarea cauzelor aflate pe rolul Curţii Constituţionale, până la finalizarea şi publicarea punctelor de vedere ale Comisiei de la Veneţia, respectiv până la primirea răspunsurilor la întrebările amintite din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, referindu-ne la: Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2004’, spune Orban în solicitarea adresată membrilor CCR.
El aminteşte că în urma demersurilor iniţiate la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de către parlamentarii Partidului Naţional Liberal Comisia de Monitorizare a APCE a decis, pe 26 aprilie, sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru a analiza modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, iar în acest sens, la nivelul Comisiei a fost constituit un dosarul de analiză.
Totodată, Orban precizează că pe 28 iunie Comisia de Monitorizare a APCE a admis o solicitare similară făcută de parlamentarii PNL pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi că şi în acest sens la nivelul Comisiei de la Veneţia a fost constituit un dosar de analiză.
Liberalul mai aminteşte faptul că pe rolul Curţii Constituţionale se află în analiză sesizări de neconstituţionalitate faţă de modificările aduse legilor 304/2004, 317/2004, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.
‘Observăm posibilitatea, dispusă anterior de Curtea Constituţională în alte speţe analizate, de suspendare a cauzei până la pronunţarea unui for internaţional, precum a fost Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (cu referire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.277 alin.(2) şi (4) din Codul civil)’, arată Ludovic Orban.
El reaminteşte că inclusiv Curtea Constituţională a solicitat analiza acestui for de experţi asupra unor soluţii legislative aflate în dezbaterea parlamentară ori adoptate de Guvern.
Preşedintele PNL îşi întemeiază solicitarea şi pe apartenenţa României la Uniunea Europeană, la NATO şi la Consiliul Europei, arătând că aceasta implică angajamente asumate de a respecta standarde şi valori democratice privitoare la statul de drept, independenţa justiţiei şi garanţii în protejarea drepturilor şi libertăţilor persoanei, precum şi a intereselor generale ale societăţii.
El invocă şi solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, adresată joi ‘tuturor părţilor implicate’ de a aştepta opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a lua vreo altă decizie în privinţa legislaţiei.
Orban reiterează şi cererea de a adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în privinţa modificărilor aduse Codului Penal, o serie de întrebări preliminare care privesc compatibilitatea acestora cu dispoziţiile Tratatului Uniunii Europene şi a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene, implicit cu cele ale Cartei Fundamentale a Drepturilor Omului. AGERPRES