Situația juridică a lui Călin Georgescu ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea candidaturii sale la alegerile prezidențiale. Deși existența unui dosar penal nu împiedică automat participarea, acuzațiile aduse ar putea influența decizia Curții Constituționale. Toni Neacșu explică implicațiile legale și precedentul creat de CCR în cazul Dianei Șoșoacă.
Candidatura lui Călin Georgescu și implicațiile unui dosar penal
Călin Georgescu a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat de mai multe infracțiuni. În acest context, s-a ridicat întrebarea dacă acest fapt îi va afecta candidatura la alegerile prezidențiale.
Toni Neacșu susține că un simplu dosar penal nu constituie un impediment legal pentru a candida.
„Simpla existență a unui dosar penal nu poate bloca nicio candidatură”, a afirmat fostul judecător CSM.
Acesta a explicat că singurul scenariu în care o candidatură ar putea fi împiedicată ar fi acela în care există o condamnare definitivă care interzice explicit drepturile electorale ale persoanei vizate.
O astfel de hotărâre nu poate fi obținută într-un timp atât de scurt, mai ales având în vedere apropierea termenului de depunere a candidaturilor.

Totuși, având în vedere gravitatea acuzațiilor, care vizează infracțiuni împotriva valorilor constituționale, există posibilitatea ca CCR să analizeze cazul dintr-o perspectivă mai strictă.
Neacșu sugerează că momentul în care acest dosar a fost deschis, chiar înaintea depunerii candidaturii, ar putea ridica anumite suspiciuni.
„Lucrurile sunt foarte simple sub acest aspect. Simpla existență a unui dosar penal nu poate bloca nicio candidatură. Ar putea, în teorie, să fie blocată o candidatură, doar dacă până în momentul depunerii acelei candidaturi ar exista o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare care interzice expres și drepturile electorale. Este evident că acest lucru este exclus în acest moment, nu avem cum atât de repede, până săptămâna viitoare cel mai probabil, să avem o astfel de hotărâre.
Rămân în discuție, având în vedere tipul infracțiunilor de care este acuzat domnul Georgescu și anume, infracțiuni împotriva Constituției României, a valorilor constituționale, de acțiuni împotriva ordinii constituționale, exact asta înseamnă. Deci rămâne de văzut daca asta nu înseamnă că Curtea Constituțională, în baza precedentului de anul trecut, nu va opri această candidatură mult mai ușor decât ar fi făcut-o dacă n-ar fi existat aceste acuzații.
Și poate că în zona aceasta ar trebui să mergem să căutăm și motivul pentru care dosarul a apărut acum, cel mai probabil cu o săptămână înainte de depunerea acestei candidaturi și de soluționarea ei la Curtea Constituțională”, spune Toni Neacșu.
CCR și precedentul din cazul Dianei Șoșoacă
Întrebarea dacă CCR ar putea bloca această candidatură a lui Călin Georgescu, așa cum s-a întâmplat în cazul Dianei Șoșoacă anul trecut, este una pertinentă. Neacșu a amintit că, în 2024, Curtea Constituțională a stabilit criterii suplimentare pentru validarea candidaturilor.

„Anul trecut Curtea Constituțională a venit și a mai stabilit niște criterii pentru orice candidatură. Acele criterii nu erau prevăzute în legislație, în schimb, spune Curtea Constituțională, sunt prevăzute chiar în Constituție”, a explicat fostul judecător.
El a detaliat că aceste criterii țin de respectarea valorilor constituționale și de lipsa unor manifestări publice împotriva principiilor democratice.
Astfel, persoanele care au exprimat opinii antisemite, legionare sau împotriva statului de drept ar putea fi respinse de CCR.
În opinia sa, dacă aceleași reguli au fost aplicate în 2024, este foarte probabil ca ele să fie utilizate și în cazul actual. Mai mult, președintele Curții Constituționale a declarat recent că instituția va acționa ca un „gardian al Constituției” în procesul electoral.
„E vorba de criterii care vizează aderența la valorile Constituției României. Astfel spus, persoane care s-au exprimat în public sau s-au manifestat prin acțiuni antisemite, legionare, împotriva statului de drept, împotriva pluripartidismului și așa mai departe. Astfel de persoane nu pot trece de Curtea Constituțională, respectiv de examenul acesta de constituționalitate al candidatului.
Eu am certitudinea că dacă au făcut așa, au aplicat aceste criterii aspre în octombrie 2024, le va aplica și acum în martie 2025. Cu atât mai mult cu cât președintele Curții Constituționale, printr-un interviu fără precedent, pare că s-a poziționat în această direcție și anume a arătat că Curtea Constituțională va funcționa și la aceste alegeri ca un gardian al Constituției, cum spune dumnealui, păzind să nu treacă de Curtea Constituțională nici o candidatură antidemocratică”, a mai spus el.
Cum ar putea afecta o respingere imaginea României
Dacă CCR decide să respingă candidatura lui Călin Georgescu, acest lucru ar putea avea efecte asupra imaginii României pe plan internațional. Neacșu a subliniat că imaginea țării este deja afectată și că acest caz ar putea amplifica tensiunile.
„Deja această imagine este foarte proastă. Sper să nu se reflecte mai mult decât în momentul de față pe relațiile directe pe care le avem cu Statele Unite”, a spus el, făcând referire la presiunile externe.
Cu toate acestea, a atras atenția că CCR nu pare influențată de aceste presiuni, dând exemplu un interviu recent al președintelui instituției, care a reafirmat independența decizională a Curții.
„Pe de altă parte, nu știu, mie mi-e destul de evident că Curtea Constituțională nu ține cont de aceste presiuni, chiar la nivel internațional, care s-au exercitat. Vă aduc aminte că acel interviu al președintelui Curții Constituționale a apărut chiar după aceste declarații de la München, adică au fost un fel de răspuns la acestea, în sensul că noi ne vom face treaba așa cum o înțeleg ei.
Asta cred că a vrut să spună domnul Enache. Nu știu dacă orice fel de presiune va putea opri Curtea Constituțională să facă ceea ce a anunțat deja că va face”, a spus Neacșu.
Neacșu a menționat și reacția premierului României, care a solicitat dovezi clare privind acuzațiile aduse lui Călin Georgescu. Această declarație sugerează o poziție prudentă a autorităților, într-un context politic sensibil.
În final, fostul judecător a afirmat că se așteaptă ca CCR să ia o decizie de respingere atât în cazul lui Călin Georgescu, cât și în cazul Dianei Șoșoacă.