Pentru abonatii serviciilor de telefonie in standardul GSM (Connex sau Dialog), e mai comod ca, pentru serviciile de date, sa aleaga GPRS (General Packet Radio Services), care nu este altceva decat o aplicatie a GSM 900 sau 1.800 MHz. Abonatii Telemobil nici nu mai stau pe ganduri, intrucat CDMA450 MHz (Code Division Multiple Access) este tehnologia pe baza careia functioneaza atat serviciile de voce, cat si cele de date.
Deocamdata insa, in Romania, nici CDMA, nici GPRS nu se pot lauda cu un numar prea mare de adepti. Dupa estimarile analistilor, este vorba de circa 30.000 de abonati, pentru ambele standarde. Slaba penetrare a pietei are drept cauze nivelul ridicat al tarifelor (pentru posibilitatile utilizatorilor romani) si, probabil, performantele mai scazute ale ambelor sisteme, in comparatie cu UMTS, tehnologia pe baza careia functioneza celebrele videotelefoane portabile (3G). Totusi, sa nu uitam ca CDMA apartine generatiei 3G.
In vreme ce viteza de transfer pe GPRS este de pana la 115 kbps, iar pe CDMA de maximum 153 kps, UMTSp face saltul la 2.000 kbps. Si chiar daca tehnologia 3G prin UMTS nu este inca operationala, ministrul Nica a anuntat ca, incepand cu aceasta luna, se vor lansa licitatiile pentru demararea proiectelor-pilot de testare a sistemului pe piata romaneasca.
Pana la urma, competitia dintre GPRS si CDMA nu se limiteaza la planul tehnologic (2,5 G versus 3G), ci se poarta si pe cel geografic: in vreme ce GPRS este utilizat in statele europene, CDMA este raspandit in SUA si Asia de Sud-Est. Din acest punct de vedere, prezenta CDMA450 in Romania reprezinta o „insula tehnologica”, dupa cum aprecieaza analistul de telecomunicatii, Nicolae Oaca.
Dezavantajele care decurg din caracterul deocamdata insular al acestei tehnologii constau in imposibilitatea de a folosi serviciul de roaming in statele europene, precum si restrictia utilizarii a doar doua tipuri de telefoane mobile (pentru moment doar Hyunday-100), comparativ cu multitudinea de terminale care suporta standardul GSM, deci GPRS. Totusi, Qualcomm intentioneaza sa extinda standardul CDMA in alte sase tari vest si central-europene, potrivit lui Diwaker Singh, presedinte Telemobil. Deocamdata, Qualcomm a cumparat trei licente de telefonie in Rusia.
Tehnologiile CDMA si GPRS asteapta provocarea UMTS, care va aparea si pe piata telefoniei mobile romanesti in termen de unu-doi ani. Totusi, cunsocut fiind faptul ca UMTS este o tehnologie scumpa, destul de greu de digerat pentru piata romaneasca, atat furnizorii de GPRS, cat si cei de CDMA stau, deocamdata, linistiti.
CDMA450 versus GPRS
7 martie 2002, 12:00
Ultima modificare în 7 martie 2002, 14:00
Pentru abonatii serviciilor de telefonie in standardul GSM (Connex sau Dialog), e mai comod ca, pentru serviciile de date, sa aleaga GPRS (General Packet Radio Services), care nu este altceva decat o aplicatie a GSM 900 sau 1.800 MHz. Abonatii Telemobil nici nu mai stau pe ganduri, intrucat CDMA450 MHz (Code Division Multiple Access) este tehnologia pe baza careia functioneaza atat serviciile de voce, cat si cele de date.Deocamdata insa, in Romania, nici CDMA, nici GPRS nu se pot lauda cu un num
Etichete: arhiva,
cdma,
gprs
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Conflictele din Finante rastoarna legea TVA
- Piata medicamentelor are nevoie de perfuzii
- AVAB pune saua pe marii datornici
- Un nou inceput la capat de lume
- Pacientii au incredere in sistemul sanitar privat
- Ford Focus este numarul 1 in domeniul calitatii si al durabilitatii
- Asigurarile de pensii private au avut succes in 2001
- Bani falsi cu stampila Bancii Nationale
- Unilever merge pe mana marcilor castigatoare
- Flux si reflux in e-commerce-ul romanesc