CDR consideră că mai există spaţiu semnificativ de îmbunătăţire, flexibilizare şi simplificare a formularului D394 privind TVA

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) apreciază modificările formularului 394 anunţate de autorităţi şi amânarea aplicării acestuia până la 1 iulie 2016, însă consideră că mai există aspecte care pot fi îmbunătăţite, cum ar fi cele referitoare la declararea plajelor multiple de facturi, a facturilor de stornare sau a celor anulate sau la declararea tuturor încasărilor pe bon fiscal.

'CDR consideră că dialogul cu ANAF trebuie să continue până la intrarea în vigoare a noului formular D394, astfel încât aspecte precum declararea plajelor multiple de facturi, a facturilor de stornare sau a celor anulate, obligativitatea declarării tuturor încasărilor efectuate pe baza bonurilor fiscale etc. să fie reevaluate prin prisma costurilor foarte mari generate pentru contribuabilii oneşti în legătură cu implementarea corectă a noului formular, ce presupune modificări semnificative ale sistemelor IT şi costuri suplimentare de personal în departamentele financiar-contabile. Pentru aceste aspecte semnalate de asemenea de membrii CDR, considerăm necesare noi discuţii cu reprezentanţii ANAF şi ai Ministerului Finanţelor Publice deoarece, din punctul nostru de vedere, mai există spaţiu semnificativ de îmbunătăţire, flexibilizare şi simplificare a formularului D394', se arată într-un comunicat al Coaliţiei transmis, vineri, AGERPRES. 

Reprezentanţii CDR mai spun că progresele realizate ca urmare a discuţiilor cu reprezentanţii ANAF, care s-au materializat în amânarea modificării formularului până la data de 1 iulie 2016, oferă contribuabililor timp suplimentar pentru adaptarea sistemelor informatice. 

Totodată, membrii Coaliţiei consideră pozitivă eliminarea prevederilor legate de aplicarea sa pentru informaţii retroactive. 'Noul model de formular limitează de asemenea şi situaţiile în care este solicitată declararea CNP-ului cumpărătorilor, toate aceste aspecte fiind probleme pe care comunitatea de afaceri le-a identificat în privinţa acestui formular', se mai arată în comunicat. 

În acelaşi timp, CDR afirmă că înţelege rolul şi susţine lupta ANAF împotriva celor care practică evaziunea fiscală, asumându-şi obligaţiile de raportare care să sprijine ANAF în demersurile sale. 

Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional – formularul 394 – urmează să fie modificat iar obligativitatea declarării codului numeric personal va fi limitată, potrivit ministrului Finanţelor, Anca Dragu. 
"CNP-ul devine opţional. Acesta trebuie declarat doar în cazul facturilor de peste 10.000 de lei. De asemenea, formularul nu se va mai depune retroactiv, acesta va intra în vigoare de la 1 iulie şi societăţile nu mai trebuie să declare încă o dată facturile emise sau primite în primul semestru al anului', a explicat Anca Dragu, în 29 martie, în plenul Camerei Deputaţilor. 

AGERPRES