Dan Capatos, despre Călin Georgescu

Dan Capatos a comentat recent despre Călin Georgescu, candidatul surpriză care a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, oferind o descriere detaliată a acestuia și a întâlnirilor sale personale cu Georgescu. Capatos a subliniat carisma și magnetismul acestuia, remarci care contrazic percepțiile negative din spațiul public, inclusiv legăturile sale presupuse cu influența rusă.

Experiențele Personale cu Georgescu

Capatos a povestit că l-a cunoscut pe Georgescu în urma mai multor mese împreună și a descris acest lucru ca fiind o experiență revelatoare.

„Eu am mâncat de vreo trei ori cu el, așa că îl cunosc de mulți ani, prin prisma faptului că sunt foarte bun prieten cu un tip care este bun prieten al lui și probabil că se vor afla și alte amănunte. El e fix așa cum îl știau cei care îl știau până să intre în turul doi. Se vor spune multe despre el. Sunt convins că, de acum înainte, toată România o să-l cunoască, într-un fel sau altul,” a afirmat Capatos.

Asemănări cu Pavel Coruț

În cadrul discuției, jurnalistul a menționat și asemănările pe care le-a găsit între Georgescu și Pavel Coruț, un fost activist cunoscut pentru viziunile sale naționaliste.

„I-am și zis: «Bă, mânca-ți-aș gura ta, bă. Eu am fost prieten cu Pavel Coruț». Zic, «ăsta e Pavel Coruț al vremurilor noastre, cu bubuli»,” a spus Capatos. Cu toate acestea, el a precizat că nu este un susținător necondiționat al ideilor acestuia, recunoscând că Georgescu i s-a părut un „excentric” în unele dintre abordările sale.

Capatos a comparat ideile lui Călin Georgescu cu cele ale lui Pavel Coruț, amintind că acesta din urmă susținea că România este „miezul lumii”. Capatos a explicat că nu a crezut niciodată în astfel de teorii și că, deși l-a cunoscut personal pe Coruț, nu împărtășea aceleași viziuni. Despre Georgescu, Capatos a spus că l-a găsit excentric și că, în ciuda câtorva întâlniri, nu și-a format o impresie clară. De asemenea, a menționat că, fiind credincios, nu acceptă ideea de a crede fără a cerceta și că se lovește adesea de răspunsuri neclare.

Georgescu nu reprezintă o amenințare pentru România

Capatos a mai subliniat că Georgescu nu pare să fie o amenințare pentru România, în ciuda unor speculații, și că nu ar avea intenția de a îndepărta țara de alianțele internaționale.  „Nu cred că este omul care să vrea cu tot dinadinsul să ne predea rușilor, să fie ăla care să ne bage în război cu americanii, să ne facă să renunțăm la NATO și la UE,” a declarat Capatos, adăugând că, mai degrabă, Georgescu ar putea încerca să apere interesul național într-un mod similar cu Viktor Orban din Ungaria.

„Dacă va reuși să fie un „Orban românesc” – mie îmi place ideea. Îmi place, mă uit cu admirație moderată la cum reușește Orban să țină echilibrul cu o țară care are mult mai puține cărți în mână decât avem noi. Cu ieșire la mare, cu alte avantaje… Așa cum reușește să țină echilibrul, să rămână cu ușile deschise peste tot. De ce să nu fim și noi așa? E rău? Nu zice nimeni că ne ducem la ruși. Am văzut cât de rău e cu rușii, am văzut 50 de ani. N-am cum să fiu adeptul lor. Eu am fost țărănist, am ascultat Europa Liberă toată copilăria. Nu mă poate bănui nimeni de vreo afinitate cu Estul. Dar asta nu înseamnă că nu poți vedea și tâmpeniile pe care le fac ăștia din Vest.”

De asemenea, Capatos a menționat că, deși nu ar susține apropierea de Rusia, este important să se poată observa și greșelile făcute de Occident, explicând că, deși nu are afinități cu Estul, este esențial să nu se închidă ochii la anumite politici din Vest.

Importanța consilierilor pentru un Președinte

În ceea ce privește aptitudinile politice ale acestuia, Capatos a subliniat că Georgescu ar putea beneficia de pe urma unor consilieri buni, având în vedere că nu este necesar ca un președinte să fie expert în toate domeniile.

„Nu este neapărat treaba președintelui să le știe pe toate. Asta o poate regla din consilieri,” a menționat el.

În final, Capatos a adus în discuție importanța întrebărilor și îndoielilor, atât pentru oameni, cât și pentru jurnaliști, care ar trebui să caute răspunsuri și să nu accepte idei necontrolate.

„Cred că nu ar fi foarte rău dacă i-ar ieși treaba asta,” a conchis jurnalistul.