Comisia Europeană a autorizat schema privind acordarea de ajutor de stat pentru cinematografia românească. Această schemă, iniţiata Centrul National al Cinematografiei, a fost notificată autorităţilor europene de către Consiliul Concurenţei în luna iulie 2010.
Bugetul alocat este de 347 milioane lei (respectiv 80,68 mil. Euro), schema fiind aplicabilă până la sfârşitul anului 2014.
„Obiectivul principal al schemei îl constituie promovarea culturii şi conservarea patrimoniului cultural, prin sprijinirea dezvoltării industriei filmului şi a educaţiei cinematografice în România. De asemenea, prin această schemă se doreşte încurajarea iniţiativei private în domeniul creaţiei, finanţării, producţiei şi distribuţiei de filme româneşti sau filme realizate cu participare românească” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Schema de ajutor de stat prevede două tipuri de măsuri de sprijin. Prima variantă, prevede acordarea de credite directe, fără dobândă, pentru producţia filmelor româneşti sau filmelor realizate cu participare românească, numărul maxim estimat de beneficiari fiind de 250.
Cea de-a doua variantă, având un număr maxim de 500 de beneficiari, prevede alocări financiare nerambursabile în două situaţii: coproducătorilor sau finanţatorilor implicaţi în producţia unui film ce a beneficiat de credit direct, caz în care ajutorul de stat este de 24% din profitul inainte de impozitare şi/sau persoanelor juridice rezidente în România, care participă la realizarea unui film comandat, ajutorul de stat fiind de 25% din totalul taxelor aferente bugetului cheltuit pe teritoriul României.
Textul integral al schemei de ajutor de stat, instituită de Legea 328/2006 pentru aprobarea OG nr. 39/2005 privind cinematografia, va fi publicat pe site-ul CE www.europa.eu.int.