Ce a decis Ministerul Comunicaţiilor în privinţa facilităţilor acordate sectorului IT

Programatorii cu studii medii vor beneficia de facilităţile acordate, în prezent, sectorului IT începând cu data de 1 ianuarie 2018, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu.

"Am fost contactaţi de asociaţii patronale, precum ANIS, şi companii care ne-au adus la cunoştinţă aceste probleme. Am comunicat cu colegii mei din Guvern şi cu ceilalţi trei miniştri, am trimis inclusiv adrese scrise privind demararea acestui proces. Vom face un grup de lucru inter-instituţional şi care va ţine seama de punctele de vedere primite din partea industriei şi va repara această eroare rapid. Începând de la 1 ianuarie 2018 vom extinde această facilitate şi pentru programatorii cu studii medii, dar şi pentru alte modele de afaceri care, în momentul de faţă, nu beneficiază de această scutire. Logica pe care o avem şi politica pe care o promovăm în IT este de a crea un ecosistem multifuncţional în România, de a crea o piaţă complexă în România, astfel încât valoarea adăugată să fie capitalizată în România, şi nu în altă parte. În momentul de faţă, sunt foarte multe companii care fac outsourcing şi care vând efectiv cod şi ore/om de dezvoltare în companii din afară. Eu mi-aş dori ca ele să aibă clienţi şi din interiorul ţării şi să avem produse competitive şi inovatoare", a menţionat ministrul Comunicaţiilor.

Potrivit lui Jianu, ideea de a scuti de impozit şi start-up-rile a fost de bun augur, însă textul actual al Ordinului comun de ministru trebuie modificat, în caz contrar afectând peste jumătate din industria de profil.

"În 2000 – 2004, în guvernarea de atunci, a apărut această politică prin care s-a dezvoltat de fapt piaţa IT în România, şi anume scutirea de impozit a programatorilor. De la momentul 2004 şi până în prezent nu s-a schimbat mare lucru. Au fost câteva modificări pe formă a Ordinului comun a celor patru miniştri – Comunicaţii, Educaţie, Muncă şi Finanţe, dar nimic substanţial. În decembrie anul trecut, guvernul de atunci s-a gândit că ar fi bine ca acest Ordin să se aplice şi pentru start-up-uri, pentru că în forma lui iniţială se aplica numai companiilor care depăşeau ca venituri per programator 10.000 de dolari anual. Ideea de a introduce în grilă şi start-up-urile a fost bună, dar în momentul în care au actualizat Ordinul şi au scos această limitare în ceea ce priveşte veniturile realizate au adăugat o sintagmă foarte păguboasă, spunând să beneficiază de scutire activitatea companiilor prin care se realizează un produs finit sau componenta unui produs finit destinat comercializării. Această exprimare referitoare la finalitatea produsului sau la componenta unui produs exclude din aplicarea Ordinului peste jumătate din industrie. Deci, este o lovitură catastrofală pentru industria de outsourcing din România", a explicat Augustin Jianu.

În data de 3 februarie 2017, Ministerul Comunicaţiilor anunţa demararea unor discuţii referitoare la facilităţile fiscale pentru sectorul IT din România. Decizia fost luată în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), din care a reieşit îngrijorarea reprezentanţilor industriei IT cu privire la aplicarea Ordinului comun privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator. 

Industria IT este unul dintre cele mai importante sectoare din România, cu precădere în mediul urban, cu un aport estimat la peste 6% din PIB şi cu previziuni de creştere stabilă pentru următorii ani, notează MCSI.