Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde a purtat discuții cu omologul său american Joe Biden. În cadrul discuțiilor a fost abordată și tema legată de candidatura sa la funcţia de secretar general al NATO. Pe fond, șeful statului a fost întrebat dacă are susținerea Washington-ului.
Klaus Iohannis, discuții cu omologul său american Joe Biden
Marți seara, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre discuțiile pe care le-a purtat cu omologul său american Joe Biden.
Șeful statului spune că vizita sa în SUA coincide şi cu un moment aniversar pentru România. Concret, s-au împlinit 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO.
De asemenea, el a mai adus în discuție faptul că, în 2024, se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlanticului de Nord.
Klaus Iohannis spune că discuțiile cu omologul american au fost despre parteneriatul strategic dintre România și SUA. Pe fond, s-a discutat despre:
- cum parteneriatul poate deveni mai puternic
- cum poate răspunde la provocările din actualul context global complicat
Acesta a mai spus că i-a mulțumit lui Joe Biden pentru contribuția pe care SUA a făcut-o în ceea ce privește asigurarea securității României și a întregului flanc estic.
Nu în ultimul rând, i-a mulțumit pentru recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
”Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune.
Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat și totodată pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii”, spune Iohannis.
Tema securității nu este doar una strict militară
Șeful statului a mai spus că tema securității nu este una strict militară. El spune că aceasta trebuie abordată într-un sens ult mai larg, având în vedere că de ea depinde:
- siguranța cetățenilor
- susținerea principiilor democratice
”Atât România, cât și Statele Unite împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale și lucrăm în acest sens în domeniul energiei, fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear, al industriei de apărare, în domeniul economic, al IT-ului, în inovare și cercetare și, de fapt, lista este mult mai lungă”, spune acesta.
Admiterea României în programul Visa Waiver
Șeful statului mai spune că a fost abordată și problema admiterii României în programul Visa Waiver. Potrivit lui Klaus Iohannis, acesta este un aspect foarte important pentru toți cetățenii români.
Președintele României a mai spus că obiectivul țării este să îndeplinească toate condițiile pentru includerea în acest program. De altfel, el mai spune că autoritățile sunt încrezătoare că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat.
Mai mult, Iohannis a spus că s-a discutat și despre pregătirea summitului aniversar de la Washington. Acesta va avea loc în iunie.
”Am discutat, evident, și despre pregătirea summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo.
Este important ca la această reuniune să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică.
Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care îl acordă acordăm noi Ucrainei, este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe flancul estic și să avem o abordare consolidată în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră”, spune Iohannis.
Klaus Iohannis, despre susținerea din partea SUA pentru NATO
Președintele României a mai spus că s-a discutat și despre decizia sa de a intra în cursa pentru ocuparea funcţiei de secretar general al NATO.
”Şi acest punct a fost atins în discuţia noastră tete-a-tete şi împreună am decis să continuăm dialogul”, a afirmat Klaus Iohannis.