Ce a făcut compania RCS-RDS! Decizia la care nimeni nu s-ar fi așteptat: „Am să încerc să vă explic”

RCS & RDS

SURSA FOTO: Facebook, Digi Romania

RCS nu dorește ca unele televiziuni ale sale să fie preluate de către platformele online. Drept urmare, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze Consiliul Concurenței. Ce spune președintele CNA?

RCS nu dorește să dea posturile sale pe platforme online

RCS nu este de acord ca alte platforme online care vor să ofere servicii de televiziune să preia televiziunile Digi24 U Televiziune Interactivă, Hit Music Channel şi Music Channel. Este vorba despre mai multe platformele online, printre care Sweet şi Megogo.

Reprezentanții RCS spun că va scădea audiența pentru celelalte rețele clasice, dacă aceste posturi vor fi adăugate online. El mai spune că rețelele clasice vor fi mai puțin folosite.

„Am primit solicitări de la patru platforme: de la platforma Pro TV, Sweet, Megogo şi Ines Live. Am să încerc să vă explic cum vedem noi această situaţie.

La ultima şedinţă s-a discutat situaţia acestei platforme de comunicaţii electronice şi nu contestăm acest lucru, într-adevăr este folosită o reţea de comunicaţii electronice.

Oricum, dacă ne uităm peste definiţia ANCOM, orice transmisiune de la un punct al unui semnal la alt punct înseamnă o reţea. (…)”. a precizat acesta.

Sursă: Dreamstime

CNA a decis să sesizeze Consiliul Concurenței

Având în vedere că nu există un articol în legislația audiovizuală care să oblige RCS să dea un astfel de aviz, instituția a decis să sesizeze Consiliul Concurenței.

Președintele CNA, Monica Gubernat, a făcut această propunere.

Amintim că RCS a făcut câteva angajamente față de Consiliul Concurenței. Este vorba despre cele făcute pentru a închide o investigație referitoare la un posibil abuz de poziție dominantă.

Când a fost publicată lista must carry, la începutul anului, CNA a precizat că aceasta se aplică și în online.

La puțin timp de la acest anunț, Pro TV a anunțat că devine furnizor de televiziune prin intermediul platformei sale, Voyo. Pro TV anunțase că va include toate posturile din lista must carry.

„Concluzia este că cei de la Digi au fost anchetaţi de Consiliul Concurenţei, şi-au asumat să implementeze nişte măsuri.

Eu consider că unele dintre măsuri pe care şi le-au asumat le-au încălcat prin acestă decizie de a da dreptul diferenţiat pentru must carry, aşa că o să vă rog să sesizăm Consiliul Concurenţei şi să le spunem că din punctul nostru de vedere, încalcă o parte din acele măsurti asumate. Mai departe vom vedea.

Din păcate nu avem o prevedere legală care să oblige un post care s-a declarat must carry să dea aviz.”, spune ea.

Pe de altă parte, Monica Gubernat a mai precizat că situația este, de fapt, un precedent foarte periculos creat de Digi. Președintele CNA spune că situația trebuie rezolvată ca instituție. În caz contrar, acest tip de comportament va deveni din ce în ce mai des.

SURSA FOTO: Facebok, Consiliul Național al Audiovizualului

Limitarea dreptului pe o platformă care nu este bine reglementată

Reprezentantul RCS a mai spus că este vorba despre un drept de retransmisie și că acesta poate fi limitat pe o platformă care nu este bine reglementată.

„Vorbim de un drept de retransmisie pe care îl dăm. Putem să limităm acest drept pe o platformă care nu este suficient de bine reglementată”, a încheiat Lucian Mihai.

Președintele CNA a precizat că nu știe ce înseamnă că platforma nu este bine reglementată din punctul reprezentantului RCS de vedere. Aceasta spune, însă, că platforma este foarte clar reglementată, având în vedere că a primit un aviz de retransmisie.

„Nu ştiu ce înseamnă că nu este suficient de bine reglementată, pentru că pentru noi e foarte clar reglementată din moment ce le-am dat un aviz de retransmisie.

Faptul că cei de la Kantar sau cei de la ARMA nu măsoară online-ul nu este problema noastră ca instituţie. Chiar nu este problema noastră cum îşi face un privat treaba.

Platformele, sau, mă rog, cei care solicită avize îşi asumă responsabilitatea că se limitează pe teritoriul României, atâta vreme cât dăm aviz.

Lista must carry, posturile care se declară libere la retransmise sunt şi cu drepturi şi cu obligaţii. Nu poţi avea doar drepturi. Trebuie să vă îndepliniţi şi obligaţiile.

Atâta vreme cât noi dăm nişte avize de retransmisie, asta înseamnă nişte obligaţii pentru furnizorul respectiv, inclusiv must carry. O să ajungem în isituaţia în care noi ca instituţie să-i sancţionăm pentru că nu respectă lista must carry.

Repet, lista must carry este şi cu drept şi cu obligaţii. Din punctul meu de vedere, niciun argument dintre cele pe care mi le-aţi spus nu stă în picioare.

Nu aş vrea să vorbesc despre concurenţa neloială pe care o văd eu aici. Voi aveţi propria platformă şi preferaţi cumva să o protejaţi.”, a fost răspunsul CNA.