Pieţele de capital îşi menţin creşterea din ultimele săptămâni, impulsionate de veştile care anunţă că recesiunea a depăşit punctul de vârf al crizei şi economia începe să recupereze. Pieţele internaţionale de capital au continuat creşterea şi săptămâna trecută, susţinute în special de apreciarea instituţiilor financiare. Inclusiv creşterea de 25% a indicelui S&P 500 faţă de minimul de la începutul lunii martie, un minim al ultimilor 12 ani, a fost pusă pe
Pieţele de capital îşi menţin creşterea din ultimele săptămâni, impulsionate de veştile care anunţă că recesiunea a depăşit punctul de vârf al crizei şi economia începe să recupereze.
Pieţele internaţionale de capital au continuat creşterea şi săptămâna trecută, susţinute în special de apreciarea instituţiilor financiare. Inclusiv creşterea de 25% a indicelui S&P 500 faţă de minimul de la începutul lunii martie, un minim al ultimilor 12 ani, a fost pusă pe seama rezultatelor principalelor bănci americane din primele două luni, Citigroup şi Jp Morgan anunţând profit. Cu toate acestea, profitul din primul trimestru al companiilor grupate în portofoliul S&P 500 va fi cu 38% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform estimărilor. Ceea ce înseamnă că respectivele companii vor ajunge la al şaptelea trimestru consecutiv de diminuare a profitului, cea mai lungă perioadă de scădere de după criza din anii ’30. Creşterea burselor a fost impulsionată şi de scăderea neaşteptată a deficitului comercial al SUA din luna februarie. Rezultat din micşorarea importurilor, deficitul comercial a ajuns la 26 miliarde dolari, în scădere de la 36,2 miliarde dolari în luna ianuarie. Valoarea totală a importurilor americane din februarie a fost de 152,7 miliarde dolari, aceasta fiind cea mai mică valoare din septembrie 2004. O valoare atât de mică a deficitului comercial nu a mai fost atinsă din noiembrie 1999.
Mai puţin aur, mai mult cupru
O decizie mai puţin surprinzătoare a fost cea a Băncii Angliei de a păstra nemodificată rata dobânzii de referinţă, la 0,5%, nivelul fiind oricum cel mai scăzut de la înfiinţarea instituţiei, 1694. Totodată, banca a decis continuarea programului de achiziţionare de active. Programul în valoare de 75 de miliarde de lire sterline urmăreşte impulsionarea creditării din economie. De la lansarea acestui program, din 5 martie, Banca Angliei a cumpărat deja active în valoare de 26 miliarde lire sterline.
Semnele de revenire ale pieţelor de capital sunt din ce în ce mai multe în ultimul timp. Pe lângă declaraţiile conform cărora „ce a fost mai greu în economie a trecut“, iar băncile centrale nu se mai întrec în reduceri de dobânzi, au început să crească şi cotaţiile materiilor prime. În primul rând, preţul barilului de petrol pare să se stabilize la o cotaţie de peste 50 de dolari, în creştere cu circa 15% faţă de începutul anului. Pe de altă parte, cursul unciei de aur nu reuşeşte să mai treacă de 900 de dolari, ceea ce arată că investitorii nu mai caută refugii în metalele preţioase, considerate mai puţin riscante. Istoria ne arată că investitorii reacţionează prin refugiul în metale preţioase de fiecare dată când sunt estimate creşteri ale inflaţiei, dar îşi reduc poziţiile atunci când cred că autorităţile vor acţiona în consecinţă.
Creşteri se regăsesc, în schimb, la cupru, aluminiu, nichel şi alte materii prime. Cel mai mare consumator de metale, China, a majorat puternic importurile de cupru în primele două luni, în principal datorită planului guvernamental de stimulare a economiei, care se presupune că va impulsiona industria energetică. Totodată, vânzările de autovehicule au explodat în China luna trecută, ajungând la un total de 1,1 milioane unităţi, în creştere inclusiv faţă de martie 2008, când au fost comercializate 1,06 milioane autovehicule, reprezentând un maxim lunar istoric. Conform estimărilor, piaţa auto din China va creşte cu 10% în acest an.
1,1 mil. autovehicule au fost achiziţionate în China în luna martie, cea mai mare cifră din istoria pieţei auto chineze