Lansate în această toamnă, sistemele de operare de ultimă generaţie ale Microsoft şi Apple arată că, mai mult ca oricând, cele două companii s-au inspirat una de la cealaltă.

Meciul Mac contra PC este la fel îndelungat ca istoria computerelor şi a avut nenumărate episoade, fiecare stârnind reacţii puternice, pentru că fiecare tabără are suporterii ei, cu un plus de consecvenţă şi ardoare în argumentaţie de partea fanilor mărului. (Apropo, ­MacIntosh, titulatura originală a sistemului de operare care rulează pe Mac-uri, a preluat numele unui sortiment de mere.)

Lansarea din această toamnă a celor mai recente generaţii de sisteme de operare Windows şi Mac, respectiv 7 şi Snow Leopard, readuce comparaţia în actualitate. Mai mult ca oricând, fiecare dintre cele două sisteme împrumută caracteristici de la celălalt. Prin Windows 7, cei de la Microsoft au reuşit să facă un sistem mai rapid şi mai agil decât Vista. Însă, marea schimbare constă în felul în care sunt organizate acum folderele şi fişierele şi în îmbunătăţirea interfeţei de utilizare, astfel încât 7 este cel mai prietenos şi uşor de utilizat Windows de până acum.

Pe principiul că „mai binele e duşmanul binelui“,  Apple nu a operat, prin comparaţie cu ediţia anterioară, schimbări majore la interfaţă. Modificări, în schimb, sunt la interior, cele mai notabile fiind suportul pentru procesoare cu nuclee multiple şi compatibilitatea aplicaţiilor de mail, calendar şi contacte cu Microsoft Exchange, într-o încercare de a pătrunde cu mai mult succes şi în mediile corporate.

Interfeţe asemănătoare

190-44383-36_collage_zoom_web_51.jpgDezvoltarea webului, serviciile de cloud computing şi platformele de colaborare online au schimbat semnificativ felul în care lucrează multe companii, ceea ce a mai redus într-o oarecare măsură dependenţa de Windows, însă filosofiile după care se ghidează Apple şi Microsoft îl fac pe acesta din urmă să rămână alegerea numărul unu în ceea ce priveşte mediul desktop pentru birou. Cu noua facilitate de a crea reţele virtuale private accesibile de la distanţă fără soft şi echipamente hardware dedicate, îl fac şi mai atractiv din acest punct de vedere.

Microsoft a depus un efort considerabil în a simplifica lucrurile, şi noua interfaţă a Windows 7, de inspiraţie Mac, cu taskbarul care nu mai găzduieşte doar ferestrele deschise, ci este şi suport pentru lansarea de aplicaţii, ajută mult. Toate ferestrele sunt acum grupate sub icoana aplicaţiei respective şi le poţi vizualiza ca thumbnail. Funcţia Aero Peak, care deschide ferestrele în background când te plimbi cu mouse-ul peste ferestre sau la combinaţia de taste Alt+Tab, este mai mult decât oferă Expose, funcţia oarecum similară de la Mac. Totuşi, este destul de greu să baţi Mac-ul la capitolul funcţionalitate, când până şi instalarea programelor în calculatoarele concepute la Cupertino (California) se face după sistemul drag and drop, faţă de instalarea de tip next-next-next pe care Windows o păstrează de la o generaţie la alta.

În timp ce Windows are sarcina dificilă de a fi un sistem de operare cât mai bun pentru o gamă cât mai largă de configuraţii de PC-uri (ceea ce Windows 7 reuşeşte mult mai bine decât Vista), Apple, care şi gândeşte sistemele de operare în aşa fel în cât să funţioneze doar cu propriul său hardware, pune un accent deosebit pe design. Am făcut cunoştinţă cu noul Mac OS X Snow Leopard prin intermediul unui computer iMac în varianta cu ecran de 21,5 inci (format 16:9), procesor Intel Core 2 Duo de 3,06 GHz, 2 GB de memorie, placă video ATI Radeon HD 4670 cu memorie de 256 MB GDDR3 şi hard disk de 1 TB. Reacţiile sistemului sunt ultrarapide, subliniind avantajele oferite de crearea simultană a softului şi hardului.

„Scump, doamnă, scump!“

Windows 7 vine împachetat în trei versiuni, Home Premium, Professional şi Ultimate, în timp ce Snow Leopard nu are variante. Pe lângă aceste versiuni de retail, în România mai sunt disponibile şi Windows 7 Starter, numai pe net­bookuri, şi 7 Enterprise, livrat doar în sistem de licenţiere de volum pentru reţelele corporate. Diferenţele de preţ dintre cele două sisteme de operare sunt semnificative.

Mac OS costă echivalentul a 29 de dolari la preţ de producător, în timp ce preţul oficial pentru cea mai ieftină variantă de Windows 7 – Home Premium – este de 199 de dolari, cu un preţ promoţional de 119 dolari pentru achiziţionarea acestuia până la 31 decembrie.

Situaţia se schimbă însă dacă luăm în calcul că, pentru a cumpăra un Snow Leopard, trebuie să ai deja un Mac. Deşi chiar şi Mac-urile s-au mai ieftinit.

Cel mai ieftin Mac cu noul OS, un laptop MacBook, costă 4.200 de lei. Un PC într-o configuraţie similară este cu 200-400 de lei mai ieftin.

Puncte forte la Mac OS

– Colaborarea perfectă între hardware şi software este principala calitate care le este recunoscută computerelor Apple, special gândite în acest sens.

– Conlucrarea nativă a unor aplicaţii cu serverele Microsoft Exchange îl fac mai prietenos cu mediul corporate.

– Designul a fost întotdeauna punctul forte al companiei din Cupertino. iMac vine cu o tastatură subţire şi bizară, fără taste numerice şi cu un excelent mouse wireless.

Cu ce se laudă Windows 7

Aero Peak. Interfaţa grafică face minuni. Poate fi accesată inclusiv tactil, aşa încât PC-urile cu Windows 7 sunt mult mai uşor de utilizat decât cele cu Vista.

Compatibilitatea cu multe programe şi echipamente hardware, care era în suferinţă la Vista, este acum rezolvată. Unele versiuni de 7 au şi un XP Mode pentru programele vechi.

Optimizarea le-a ieşit. 7 este mai mic şi mai agil decât predecesorul său.