Comisia Europeană nu va continua procedura de deficit excesiv în cazul României, apreciind că statul a luat măsuri adecvate şi va reduce deficitul bugetar sub nvielul de 3% până la data limită convenită, respectiv sfârşitul anului 2012.
„Comisia Europeană a evaluat astăzi măsurile luate de Lituania şi de România ca răspuns la recomandările Consiliului cu privire la corectarea deficitelor bugetare excesive. Comisia a concluzionat că autorităţile au acţionat conform recomandărilor menţionate”, potrivit unui comunicat transmis marţi de Executivul UE.
Astfel, CE consideră că nu sunt necesare etape suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv. „Lituania şi România au luat măsuri adecvate de corectare a deficitelor bugetare înregistrate. Ambele state sunt în curs de reducere a deficitului sub nivelul de 3% până la data limită convenită, însă trebuie să îşi continue eforturile pentru ca acest obiectiv să poată fi atins”, a declarat, în comunicat, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
Consiliul a recomandat României, în luna februarie, să acţioneze în vederea reducerii deficitului bugetar la mai puţin de 3% din PIB până în anul 2012, în mod credibil şi sustenabil, prin măsuri pe termen mediu.
„Pe baza informaţiilor disponibile în prezent se pare că România a luat măsuri eficiente”, se spune în comunicat, Comisia făcând referire şi la reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, tăierea mai multor forme de prestaţii sociale cu 15% şi creşterea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 19% la 24%.
Astfel, CE consideră că România va reuşi să atingă ţintele de deficit bugetar pentru 2010 şi 2011, iar obiectivul de a scădea indicatorul sub 3% din PIB până în 2012 „pare realizabil”.
Procedura de deficit excesiv a fost declanşată anul trecut de CE pentru 24 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.