Veste uriașă despre Simona Halep

Cazul de dopaj al Simonei Halep este în continuare mediatizat, atât în România, cât și la nivel mondial. În general, cazurile de dopaj din tenis sunt o raritate spre diferență de sporturi precum ciclism sau haltere.

Au existat cazuri de dopaj cu tenismene cunoscute, însă acestea au fost puține. Amintim aici cazul Mariei Șarapova din 2016.

În acest context, jurnalistul britanic Damian Reilly a avut o opinie destul de interesantă în publicația The Spectator. Acesta, specialist în tenis, spune că dopajul este foarte cunoscut în sportul alb.

Totuși, instituții precum ATP sau WTA nu dau mare importanță acestui aspect pentru că nu se dorește tulburarea apelor în această industrie, mai ales că ea aduce bani frumoși.

Astfel, el a vorbit și despre cazul Simonei Halep, precizând că ea a avut ghinionul de a fi prinsă. De asemenea, el mai spune că suspendarea ei din tenis a fost o decizie inutilă, în contextul în care dopajul sistematic este constant ignorat.

„Ce e de remarcat aici? Că Halep, cu două trofee de Grand Slam în palmares, s-a dopat sau că a fost prinsă? Pun această întrebare, fiindcă forurile care guvernează în tenis prind un număr surprinzător de mic de trișori. Și sunt două posibilități: fie că aceste foruri fac o treabă foarte proastă, fie că jucătorii de elită trișează foarte rar ca să câștige niște sume uriașe de bani“, spune el.

Tenisul, un paradis al dopingului

În articolul său, el mai spune că a avut o discuție în 2017 cu chimistul Angel Hernandez pe această temă. La finalul anilor 90 și începutul anilor 2000, chimistul a fost implicat în furnizarea de substanțe interzise pentru atleți de tale mondială.

La vremea aceea, substanțele erau preparate special în laborator, iar ele nu ieșeau la testele antidoping de atunci.

De altfel, e a fost întrebat dacă există dopaj în tenis, iar chimistul a precizat că „sportivii trăiau într-un paradis al dopingului“.

„Când l-am întrebat pe Hernandez dacă există dopaj în tenis, pur și simplu, a pufnit în râs. <<Tenisul a fost un paradis al dopajului pentru mult timp. Nu se făceau teste, pur și simplu. Sportivii trăiau într-un paradis al dopingului. Acum, din ce știu, au început să mai facă teste, dar e o glumă ce se întâmplă>>, a fost răspunsul lui Hernandez“, mai spune jurnalistul britanic.

El a mai precizat că începând din 1968 au fost înregistrate 80 de cazuri de dopaj la nivel mondial.

Simona Halep
SURSA FOTO: Dreamstime

Cazul lui Djokovici, din nou în prim-plan

Jurnalistul britanic nu a uitat nici de momentul cu  soluția magică a lui Djokovici. La Wimbledon 2022, el a fost surprins cu o băutură preparată în tribune și despre care nu se știe ce conțintea.

Deși a fost întrebat despre aceasta, el a oferit un răspuns vag. La momentul respectiv, toată lumea a râs și nimeni nu și-a mai pus întrebări cu privire la această băutură.

„Când cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, Novak Djokovici, a fost surprins inhalând ceva dintr-o sticlă de apă la Wimbledon 2022, el le-a spus jurnaliștilor că sticla a conținut <<o soluție magică>>, adăugând că aceasta îi îmbunătățește randamentul. <<Ma ajută>>, a spus sârbul.

Și nimeni nu i-a cerut să detalieze. După câteva zile, când a și câștigat Wimbledon 2022, Djokovici a refuzat, încă o dată, să explice ce e, de fapt, <<soluția magică>> din sticlă. În schimb, a oferit un răspuns vag și a spus că o va pune în vânzare, într-o bună zi. Mai mult, i-a spus unui reporter că, dacă și el ar folosi această <<soluție magică>>, atunci poate câștiga Wimbledon. Toată lumea a râs și nimeni n-a pus vreo întrebare suplimentară.

Iar de atunci, subiectul n-a mai fost abordat. Chiar dacă nu există nicio dovadă concretă că Djokovici a folosit vreodată o substanță interzisă, secretomania lui vizavi de acest subiect, cu ce a folosit în timpul meciului, ridică niște semne importante de întrebare“, continuă el.

De asemenea, el a mai spus că după ce a postat în mediul online imaginile cu prepararea băuturii în tribune, el a primit numeroase mesaje agresive din partea interanuților. În unele dintre ele chiar era amenințat cu bătaia.

Sportivii au o rezistență fizică uluitoare

Jurnalistul britanic a mai vorbit despre faptul că unii jucători de tenis au o rezistență fizică uluitoare. Acest lucru fusese descoperit și de către Simona Halep.

În cadrul unui interviu, ea a precizat anterior că a fost uluită de unele dintre colegele sale de breaslă.

„Am fost şi eu uluită de unele lucruri. Sunt sportivi care mă uimesc fizic. Sunt sportivi care aleargă foarte, foarte mult. Eu sunt acolo, în centrul lor, şi mă uit la mine: alerg două, trei ore, dar mai mult nu pot, iar alţii pot să alerge şi cinci sau şase ore, ceea ce mi se pare foarte mult. Dar poate că au muncit mult mai mult ca mine şi poate au ajuns în mod natural să facă acest efort“, spunea Simona Halep.

Jurnalistul Damien Reilly amintește că tenismenul Andy Murray spunea în 2016 că a dat de adversari care „pur și simplu, nu cedau“.

Acesta crede că tenisul actual este influențat de folosirea unor astfel de substanțe, aducând drept argument longevitatea unor jucători din tenisul masculin.

„E remarcabil cum a evoluat tenisul masculin, când ne uităm la longevitatea unor jucători cunoscuți, începând din anii ’80 până acum. Amintim, la întâmplare, de niște nume. Andre Agassi avea 32 de ani când a cucerit ultimul său Grand Slam. Pete Sampras avea 31 de ani. Jimmy Connors tot 31 de ani, iar Becker 28. Nadal, Federer și Djokovici toți au cucerit trofee de Grand Slam la 36 de ani“, a mai spus el.

Simona Halep, o ghinionistă care a fost prinsă

Nu în ultimul rând, în articolul din The Spectator, jurnalistul britanic spune că marea campioană a României doar a avut ghinionul de a fi prinsă.

„Bineînțeles, Halep va ataca decizia suspendării. Baftă! Convingerea mea tot mai mare e că nimeni nu prea mai e interesat dacă sportivii de nivel înalt se dopează sau nu, iar această situație e și mai evidentă în lumea tenisului. Dacă așa stau lucrurile, atunci de ce v-ați mai luat de săraca Halep? E mai ușor, desigur, să ne bucurăm de acest spectacol sportiv și să credem în magie“, a fost mesajul său.