România și Bulgaria pot folosi gaz în tranziția către surse curate de energie

John Kerry, emisar special pentru climă al președintelui SUA, a declarat joi, pe data de 7 septembrie, că țări precum România și Bulgaria ar putea folosi gazele naturale în tranziția lor către surse curate de energie. Acest lucru ar fi însă posibil cu condiţia să ia măsuri pentru a capta emisiile generate de noile exploatări.

„Una dintre soluţiile la provocarea unora precum preşedintele (Vladimir) Putin este să efectuăm mai rapid tranziţia (energetică)”, a declarat acesta într-un interviu pentru Reuters, după participarea la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări.

Emisarul a avertizat, totodată, în legătură cu „alegerile distructive” care ar accentua criza climatică.

„În discuţiile pe care le-am avut cu liderii din această regiune, ei sunt foarte conştienţi de faptul că, dacă vor folosi combustibili fosili, trebuie să capteze emisiile”, a spus el.

John Kerry a subliniat faptul că gazul este mai curat decât combustibilii fosili.

„Gazul poate fi o parte a tranziţiei, cu siguranţă, pentru că este mai curat decât cărbunele, mai curat decât petrolul. Dar trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să captăm emisiile”, a adăugat acesta.

România intenționează să folosească energia nucleară şi gazele naturale pentru a-şi alimenta tranziţia energetică, chiar dacă foloseşte fonduri UE pentru a subvenţiona proiecte de energie regenerabilă. Potrivit Reuters, țara are o cantitate estimată la 200 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră, unul dintre cele mai importante depozite de gaze naturale din UE, care ar putea contribui la diversificarea aprovizionării în regiune în urma războiului Rusiei din Ucraina. Bulgaria, face, de asemenea, explorări în platforma sa continentală din Marea Neagră.

Europa se face tot mai puternică în faţa încercărilor Rusiei de a transforma energia în armă, trecând mai repede la surse curate, a mai spus John Kerry. Combustibilii fosili au produs doar 33% din energia electrică a Uniunii Europene în prima jumătate a acestui an, în timp ce blocul european luptă împotriva schimbărilor climatice şi pentru a pune capăt dependenţei de combustibilii fosili din Rusia.

Emisarul a adăugat că la conferinţa ONU privind schimbările climatice de la sfârşitul acestui an, care va include demersuri pentru un fond de pierderi şi daune pentru statele afectate de schimbările climatice, ambiţiile globale în ceea ce priveşte atenuarea efectelor încălzirii climei trebuie să fie mai mari.

John Kerry a fost primit la București de președintele Klaus Iohannis

Joi, pe 7 septembrie, John Kerry a fost primit la București de către președintele Klaus Iohannis. Potrivit liderului de la Cotroceni, cooperarea în domeniul climei şi al tranziţiei energetice consolidează Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.

„Încântat să îl primesc astăzi la Palatul Cotroceni pe Reprezentantul special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry. Cooperarea în domeniul climei şi al tranziţiei energetice consolidează Parteneriatul nostru Strategic. Vom intensifica acţiunea comună privind producerea şi stocarea de energie cu emisii reduse de carbon, investiţiile sustenabile, producţia verde şi biodiversitatea”, a transmis acesta pe pagina de Facebook a Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis, întâlnire cu Odile Renaud-Basso

Tot joi, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Odile Renaud-Basso. După întrevederea cu aceasta, șeful statului că parteneriatul cu BERD vizează investiţiile relevante în domenii cheie, iar sprijinul pentru comunitatea de afaceri românească rămâne solid.

„Am avut o discuţie foarte bună cu Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, în marja Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări – un cadru important pentru a creşte coeziunea şi rezilienţa regiunii, convergenţa economică şi noile oportunităţi de afaceri”, a transmis acesta pe pagina de Facebook a Administrației Prezidențiale.

Acesta a adăugat că sprijinul pentru comunitatea de afaceri românească rămâne solid şi va continua să asigure un interes crescut pentru antreprenoriat, dezvoltarea afacerilor şi inovaţie