Președintele Vladimir Putin a oferit un interviu pentru jurnalistul american Tucker Carlson. Printre subiectele importante abordate de liderul de la Kremlin s-a numărat și România.
Putin a vorbit despre Ungaria și România
Cunoscutul jurnalist american Tucker Carlson a realizat un interviu cu președintele rus Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a menționat și România în interviul care a avut loc la Kremlin.
Președintele Federației Ruse a ținut o mică lecție de istorie prin care a precizat motivul pentru care crede că Ucraina este un stat artificial. Acesta a adus în discuție faptul că Ucraina, după al Doilea Război Mondial, a primi teritorii din partea Poloniei, Ungariei și României.
“(…) După Al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit pe lângă teritoriile care aparțineau Poloniei, teritorii care aparțineau Ungariei și României. Așadar, România și Ungaria au rămas fără o parte din teritorii, care au fost date Ucrainei. Așadar, avem toate motivele să credem că Ucraina e un stat artificial”, spune Vladimir Putin.
Poate Ungaria să primească teritoriile din Ucraina?
Pe fond, jurnalistul american l-a întrebat dacă este de părere că Ungaria ar trebui să-și primească înapoi teritoriile respective. Liderul de la Kremlin a spus că nu știe sigur dacă această țară ar trebui să o facă.
Totuși, a subliniat că, pe vremea lui Stalin, Ungaria ar avea dreptul să-și reia aceste teritorii.
“Nu știu sigur dacă ar trebui să facă asta, dar pe vremea lui Stalin, în care s-au încălcat drepturile omului, s-ar putea să spună că ar avea dreptul să își reia teritoriile”, a continuat liderul de la Kremlin.
Tucker Carlson l-a întrebat mai apoi dacă i-a spus prim-ministrului Viktor Orban că ar putea să-și ia o parte din Ucraina.
Vladimir Putin a spus că nu a vorbit niciodată despre acest subiect. Liderul de la Kremlin a mai spus că, deși nu a avut nicio conversație despre așa ceva, știe că ungurii din zonă vor să se întoarcă la teritoriul de dinainte.
“Niciodată! Nu am vorbit așa ceva. Nu am avut nicio conversație, dar știu că ungurii care trăiesc acolo ar vrea să se întoarcă la teritoriul de dinainte”, a mai spus președintele rus.
Putin a continuat apoi cu o poveste personală. El a precizat că a fost în aceste teritorii deținute anterior de Ungaria și date Ucrainei. El spune că acolo totul este scris în limba rusă și limba maghiară.
De altfel, spune că oamenii de la sate purtau portul național al Ungariei. Vladimir Putin a subliniat că cei de acolo au păstrat limba și costumele naționale.
“Vreau să vă mai zic ceva. E o poveste personală. Cândva în anii ’80 m-am plimbat cu mașina la Kiev, apoi m-am dus în vestul Ucrainei, toate orașele aveau denumirea în rusă și o limbă pe care nu o știam. Era limba maghiară. Toate erau în rusă și în maghiară.
Nu în ucraineană! În rusă și maghiară, eram prin ceva sat, erau oameni care stăteau lângă case și erau maghiari, aveau portul lor. I-am întrebat ce fac acolo? Și-au păstrat limba, costumele naționale, sunt maghiari și se simt ca atare”, a mai continuat Vladimir Putin.
Maghiarii frustrați din cauza Transilvaniei
Poveștile lui Vladimir Putin despre maghiari l-au determinat pe jurnalistul american să aducă în discuție frustrarea acestora în ceea ce privește Transilvania.
De partea cealaltă, președintele Federației Ruse nu a vorbit deloc pe această temă. El doar a precizat cum a fost perceput colapsul URSS de către ruși și ce așteptau ei de la SUA și de la vestul colectiv.
Mai precis, el spus că fosta conducere URSS credea că aceasta “a murit”. Drept urmare, nu mai era nicio linie ideologică.
Așadar, Rusia a acceptat acest lucru sperând că “vestul civilizat” va vedea gestul ca pe o intenție de colaborare.
Vladimir Putin spune că tot ce voia Rusia în schimb era ca NATO să nu se extindă.
“Înțeleg că discursul meu lung iese din tipar, de aceea v-am întrebat de la început dacă vom discuta serios sau vom avea un show, ați spus discuție serioasă. Așa că aveți răbdare. Ajungem la punctul când Ucraina sovietică s-a format, apoi în 1991 s-a prăbușit URSS. Ajung la un punct foarte important. Colapsul URSS a fost inițiat de liderii ruși. Nu înțeleg ce îi ghida pe acești oameni, dar aveau câteva motive să creadă că totul va fi ok.
Pentru început, cred că relațiile dintre Ucraina și Rusia erau ceva normal, legături de sânge, majoritatea vorbeau rusă, cultură, credință comună. Economii interdependente. Vreau ca un cetățean american să auziți asta.
Fosta conducere URSS credea că URSS a murit, deci nu mai există nicio linie ideologică. Rusia a acceptat asta tocmai în speranța că ”Vestul civilizat” va vedea acest gest ca o mână întinsă la colaborare.
Asta aștepta Rusia de la SUA și de la vestul colectiv. Erau oameni inteligenți peste tot. Rusia avea o singură condiție, ca NATO să nu se extindă, să nu mai existe război rece. Altfel ar fi la fel de rău”, a precizat liderul de la Kremlin.