În Uniunea Europeană, PIB-ul real va creşte cu 1,8%, iar în zona euro cu 1,7%, o creştere mult mai solidă decât se anticipase, potrivit noilor prognoze revizuite de creştere şi inflaţie ale Comisiei Europene. În precedenta sa estimare, dată publicităţii în luna mai, Bruxelles-ul miza pe o creştere de doar 0,9% în zona euro şi o creştere de 1% în Uniunea Europeană. “Economia europeană este clar angajată pe calea redresării şi mai puternic decât se prevedea în pr
În Uniunea Europeană, PIB-ul real va creşte cu 1,8%, iar în zona euro cu 1,7%, o creştere mult mai solidă decât se anticipase, potrivit noilor prognoze revizuite de creştere şi inflaţie ale Comisiei Europene.
În precedenta sa estimare, dată publicităţii în luna mai, Bruxelles-ul miza pe o creştere de doar 0,9% în zona euro şi o creştere de 1% în Uniunea Europeană.
“Economia europeană este clar angajată pe calea redresării şi mai puternic decât se prevedea în primăvară, iar relansarea cererii interne este de bun augur pentru piaţa locurilor de muncă.
Cu toate acestea, persistă o serie de incertitudini, iar menţinerea stabilităţii financiare şi continuarea consolidării fiscale rămân principalele priorităţi. În acelaşi timp, trebuie să grăbim reformele structurale, ca să ne majorăm potenţialul de creştere. Cu cât acţionăm mai repede şi mai energic în acest domeniu, cu atât putem conta mai mult pe durabilitatea creşterii şi a creării de locuri de muncă”, a declarat Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
Germania şi Polonia vor înregistra creşteri de 3,4%
Această imagine de ansamblu se bazează pe actualizarea proiecţiilor pentru Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania şi Regatul Unit, care generează împreună aproximativ 80% din produsul intern brut al UE. La nivelul statelor membre, evoluţiile rămân inegale, în frunte detaşându-se economiile Germaniei şi Poloniei, cele mai performante. Pentru Germania, Comisia Europeană mizează în prezent pe o creştere de 3,4% (faţă de o creştere de 1,2% anterior) iar în cazul Poloniei tot pe o creştere de 3,4% (faţă de o creştere de 2,7%).
În ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei în 2010, previziunile din primăvară ale Comisiei rămân neschimbate, urmând ca aceasta să se situeze la 1,8% în UE şi 1,4% în zona euro. Comisia Europeană consideră că în prima jumătate a lui 2010, inflaţia IAPC a urcat moderat ca urmare a creşterii preţurilor mondiale la materiile prime şi a efectelor de bază ascendente asupra preţurilor la alimente şi la energie.
În perspectivă, “încetinirea care mai persistă în economie, creşterea limitată a salariilor şi previziunile de inflaţie redusă ar urma să menţină inflaţia sub control, în ciuda recentelor evoluţii ale cursului de schimb şi majorării preţurilor la unele produse agricole ca urmare a condiţiilor meteorologice”, consideră executivul comunitar.
Comisia apreciază că perspectiva de creştere a economiei UE pe 2010 pare expusă unor riscuri echilibrate. În sens pozitiv, reechilibrarea creşterii PIB pe partea cererii interne şi efectul relansării activităţii în Germania asupra celorlalte state membre s-ar putea face simţite mai mult decât se estimează acum.
În sens negativ, nu se poate exclude posibilitatea unor noi tensiuni pe pieţele financiare, cererea externă ar putea să scadă mai drastic decât se prevede, în timp ce consolidarea fiscală ar putea, în ţările afectate, să submineze cererea internă mai serios decât se anticipează. Riscurile par relativ echilibrate şi în privinţa perspectivelor inflaţiei pe 2010.