Oligarhul rus Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal londonez Chelsea, a făcut anul acesta cea mai scumpă achiziţie, în versiunea revistei Forbes. El şi-a cumpărat o insulă lângă Sankt-Petersburg, în valoare de 400 milioane de dolari.
Abramovici intenţionează să transforme depozitele din lemn datând din secolul 18 în magazine de pe această insulă în buticuri moderne, galerii de artă contemporană, hoteluri şi restaurante. Forbes estimează averea sa la 11,2 miliarde de dolari.
Al doilea în topul miliardarilor care au achiziţionat anul acesta lucruri scumpe este directorul unui fond de hedging, Steve Cohen, un colecţionar de tablouri celebre, care în 2010 a investit 145,4 milioane dolari pe piaţa de artă modernă. Între altele, Cohen a cumpărat ‘Flag’ de Jasper Johns şi o sticlă de Coca-Cola realizată de Andy Warhol – una dintre cele mai scumpe opere de artă vândute la licitaţie în acest an.
Primul miliardar pakistanez Mian Muhammad Mansha ocupă poziţia a treia pe lista de achiziţii costisitoare, el cumpărând St.James Hotel & Club din Londra. Fiecare cameră din acest hotel l-a costat în jur de 1,5 milioane de dolari, iar întreaga clădire este estimată la aproximativ 95 milioane dolari.
Tot în imobiliare a investit şi miliardarul mexican Carlos Slim, unul din cei mai bogaţi oameni din lume, care a cumpărat un conac pe Fifth Avenue , peste drum de muzeul Metropolitan din New York contra 44 de milioane de dolari, precum şi magnatul petrolului şi gazelor din Texas, Kelcy Warren. Acesta a cumpărat în Colorado cea mai mare fermă din Statele Unite ale Americii, pentru 46.500.000 de dolari.
Bijutierul britanic Laurence Graff a continuat şi anul acesta să cumpere cele mai scumpe diamante la preţuri exorbitante. Achiziţia anului pe piaţa bijuteriilor este un diamant roz de 25 carate, cumpărat de el, la o licitaţie, pentru 46 milioane de dolari.
Cei mai bogaţi oameni ai planetei sunt cu dare de mână atunci când vine vorba să cumpere ceea ce le face plăcere. Magnatul din Hong Kong Joseph Lau a cheltuit 16,7 milioane de dolari pentru două sculpturi vechi reprezentând păsări, care în tradiţia chineză simbolizează longevitatea. Un iubitor al curselor de cai, şeicul din Dubai, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a cheltuit 5,4 milioane de dolari la o licitaţie la Londra cumpărând 24 de cai de rasă.
Cea mai bizară achiziţie a fost făcută anul acesta, potrivit Forbes, de proprietarul unui cazinou din Macao, Stanley Ho, care a plătit 330.000 de dolari pentru două ciuperci-trufe gigant. Experţii remarcă faptul că trufele de această vârstă nu sunt potrivite pentru scopuri culinare, dar Ho nici nu doreşte să le folosească pentru gătit delicatese. Întrebat în ce scop le-a cumpărat, nici el nu ştie ce să răspundă.
SURSA: Agerpres