Asigurările private pot aduce numai indemnizaţii în cazul îmbolnăvirilor grave sau pot acoperi şi analize medicale sau intervenţii chirurgicale. Diferenţele se simt în preţ.

Produsele de bază din oferta asigurătorilor, cele care sunt şi cele mai ieftine, au de multe ori acoperire limitată. Acestea se împart în două categorii: cele care le aduc despăgubiri clienţilor numai în cazul îmbolnăvirilor grave, care necesită spitalizări, respectiv cele care au acoperiri extinse, de la controale medicale anuale până la intervenţii chirurgicale.

Asigurările de bază din oferta AIG Life şi Generali aduc indemnizaţii în special în situaţiile în care asiguratul este internat. De exemplu, asigurarea Focus Plus Standard de la Generali acoperă numai aceste două situaţii: indemnizaţia zilnică este de numai 25 de lei, iar cea pentru intervenţii chirurgicale poate ajunge la cel mult 1.500 de lei. Acoperirea limitată este justificată şi de preţul mic al acestei poliţe, de circa 210 lei pentru un bărbat de 30 de ani, cu o stare de sănătate foarte bună. Poliţa AIG plusează cu câteva despăgubiri şi în alte situaţii: transport cu ambulanţa, diagnosticare după ce clientul este internat.

Avantajele de bază ale acestor produse constau în aceea că sunt simple şi că elimină, cel puţin pentru asigurător, complicaţiile colaborării directe cu spitale sau clinici private. Numărul mic de astfel de unităţi medicale reprezintă o problemă pentru companiile de asigurare care ar dori să ofere asigurări extinse şi, totodată, şi pentru cei care le cumpără, deoarece nu pot alege între serviciile oferite de mai mulţi furnizori. În acelaşi timp, pe piaţa autohtonă sunt puţine spitale private şi pentru că posesorii de asigurări private de sănătate nu sunt foarte numeroşi: numai 15.000, potrivit estimărilor specialiştilor.

Servicii suplimentare, costuri mai mari

Al doilea tip de asigurări de sănătate ieftine poate avea acoperiri de la controale medicale anuale până la anumtie intervenţii chirurgicale. Toate acestea pot fi limitate ca număr – de exemplu, ce mai ieftină asigurare din portofoliul Eureko acoperă numai şapte consultaţii la medici specialişti în timpul unui an. Concomitent, contravaloarea totală a serviciilor medicale de care poate beneficia un asigurat în contul poliţei private este de cel mult 25.000 de euro pe an. La BCR Asigurări şi Signal Iduna, există şi poliţe care nu impun o limită pentru numărul sau valoarea serviciilor medicale pe care le poate accesa asiguratul. Condiţia: clientul să nu îşi prescrie singur consultaţiile şi investigaţiile.  Limitările pot fi stabilite şi în alt mod: în cazul poliţei BCR (Vitalia Bronze) este agreat însă un singur furnizor de servicii – Sanador şi partenerii acestuia. În cazul poliţei vândute de Signal Iduna, limitările apar prin listele de investigaţii şi proceduri medicale acoperite de asigurarea de sănătate.

15.000 este numărul de asigurări private de sănătate în vigoare pe piaţa autohtonă, estimează specialiştii. Numărul abonamentelor la clinicile private este mult mai mare, de aproximativ 400.000

161-31071-capital_35.jpg