Anul 2017 aduce schimbări importante şi în ceea ce priveşte legislaţia în domeniul somajului, atât în privinţa persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cât şi în tabăra angajatorilor care angajează şomeri.

Prima noutate este introducerea primei de activare pe piaţa forţei de muncă, o primă care constă într-o sumă de 500 de lei neimpozabilă, pentru şomerii care nu beneficiază de îndemnizaţia de somaj.

O altă noutate este prima de instalare – această constă într-o sumă de 12.500 de lei, pentru persoanele care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de km de domiciliu.

O altă caracteristică a pieţei muncii, ce se va resimţi în anul 2017, este faptul că românii sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de locuri de munca în străinătate, iar multe sectoare se confruntă cu găsirea de personal chiar şi pentru România.

Ce domenii vor înflori pe piaţa muncii în 2017?

Domeniile în care se vor produce schimbări însemnate pe parcursul anului, sunt acelea în care vor exista şi cele mai multe angajări, iar acestea sunt: domeniul financiar-bancar, tehnic, energetic, industria automobilelor, outsourcing şi IT.

Aceste domenii vor avea nevoie intens de mână de lucru în 2017. Totodată, deficitul de forţă de muncă în aceste domenii, resimţit şi în anul 2016, se actualizează pe an ce trece, motiv pentru care şi pachetele salariale oferite vor fi din ce în ce mai mari.

În ce perioadă se vor face cele mai multe angajări în 2017?

Angajări masive vor fi realizate în primul trimestru al anului 2017, de aceea,  portalul de joburi infomunca.ro recomandă ca cei care îşi doresc schimbarea locului de muncă,  să nu stea prea mult pe gânduri şi să o facă în primele luni ale anului, când vor avea mult mai multe opţiuni faţă de alte perioade.

Pe perioada verii, angajările stagnează, aşa cum este de aşteptat, însă un alt val de angajări se preconizează a începe din luna septembrie 2017.

Mai multe zile libere în 2017

Anul 2017 este un an al noutăţilor şi în ceea ce privesc zilele libere, care vor fi cu 2 în plus, faţă de anul 2016. Astfel, conform ultimelor modificări legistlative aplicate, românii se vor bucura de ziua liberă din 24 ianuarie ( Ziua Unirii Principatelor Române), dar şi de cea din 1 iunie (Ziua Copilului).

Ce se va căuta pe piaţa muncii din 2017?

 În anul 2017, specialiştii în recrutare vor pune accent şi vor căuta în CV-urile candidaţilor, experienţă, cunoştinţele de limbi străine – cu precădere a celor mai rare, dar şi pe acţiunile de voluntariat.

Pe de altă parte, descoperirea talentelor este o altă tendinţă ce va marca anul 2017. Angajatorii vor căuta anul acesta, candidaţi talentaţi şi specializaţi pe diferite domenii de activitate.

2017 se conturează a fi unul cu hopuri pentru piaţa muncii din România, motiv pentru care angajatorii trebuie şi este recomandat să ţină cont de aceste tendinţe care vor influenţa piaţa de profil.