Cum va arăta anul 2007 pentru bursa românească? Va fi mai bine, sau mai rău, decât în 2006? La cele mai multe capitole, previziunile oamenilor din piaţă sunt departe de un consens.
Singurul aspect asupra căruia toată lumea cade de acord este că şi în acest an cea mai mare parte a valorii tranzacţionate se va concentra în zona SIF-urilor. Potrivit lui Cristian Sima, preşedintele WBS, SIF-urile ar putea fi depăşite doar de intrarea pe piaţă a unei companii mai mari şi cu multe acţiuni oferite la tranzacţionare, cum este cazul Romtelecom. În opinia lui Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului de analiză al KD Capital Management, o altă variantă, în care ponderea tranzacţiilor cu SIF-uri în totalul de la BVB ar putea scădea este modificarea sau eliminarea pragului de deţinere, ceea ce ar duce la acumulări mari de acţiuni şi, implicit, la scăderea lichidităţii.
Legat de apariţia unor noi emitenţi la Bursă, deja lumea se fereşte să mai facă previziuni. Majoritatea celor chestionaţi speră ca, din sectorul de stat, măcar Transgaz să ajungă la cota BVB în acest an, aşa cum prevede programul guvernamental. Există şi păreri optimiste, care întrevăd posibilitatea listării, în afară de Transgaz, şi a Distrigaz, Romtelecom sau chiar a companiilor de stat din portofoliul Fondului Proprietatea. Există însă şi păreri mai rezervate. Cristian Tudorescu, senior analist Vanguard, consideră că „în afară de Transgaz, pot apărea la bursă companii de dimensiune medie, aşa cum este Alumil. Probabil două sau trei IPO-uri vom avea în 2007, acesta pare a fi ritmul în care piaţa atrage noi emitenţi“. Din sectorul privat, pe de altă parte, se aşteaptă mai multe listări decât din partea statului. Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital, se aşteaptă de altfel numai la listări din domeniul privat, fiind de părere că nici măcar Transgaz nu va fi listată la bursă în 2007.