Postul Paștelui. În timpul celor 40 de zile, trecem la o dietă mai restrânsă, însă este important să fim conștienți de impactul acestei schimbări asupra organismului nostru. Specialiștii ne avertizează că trecerea la alimentele specifice postului trebuie făcută cu atenție pentru a menține sănătatea intactă.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva recomandări esențiale pentru alimentația postului. Ea subliniază importanța alegerii unei hrane bogate în nutrienți și încurajează gătitul acasă, pentru o alimentație mai sănătoasă.

Trei categorii de alimente de evitat în Postul Paștelui

Mihaela Bilic sugerează evitarea a trei categorii de alimente:

  • prăjeli
  • produse de patiserie
  • grăsimi vegetale.

Ea a explicat că obiectivul urmărit prin Postul Paștelui este să experimentezi senzația de foame. Mihaela Bilic a explicat că trebuie evitat consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate.

Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, medic nutriționist/SURSA FOTO: Facebook

Mihaela Bilic vine cu recomandări esențiale

Conform acesteia, în Postul Paștelui nu trebuie mâncate prăjeli sau produsele de patiserie.

„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate”, explică Mihaela Bilic.

Atenție mare la consumul de zahăr

Medicul atrage atenția că, deși postul nu interzice consumul de zahăr, consumul de dulciuri poate fi un adevărat pericol. Mihaela Bilic a arătat că este important să fim atenți la acest aspect. Totodată, recomandă limitarea cantităților de grăsimi.

„Este esențial să fim atenți la excesul de dulciuri! Chiar dacă postul religios nu interzice zahărul, acesta poate obosi ficatul și crește nivelul colesterolului din sânge. Dulciurile de post sunt de obicei un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr, care pot duce rapid la îngrășare. De asemenea, consumul excesiv de sare și ulei din alimentele procesate poate afecta digestia și metabolismul. În perioada postului, este recomandat să limităm consumul de grăsimi, iar zilele cu dezlegare la ulei și vin ar trebui să fie la fel de rare ca și cele cu dezlegare la pește”, explică medicul.

De Paște, este important să mărim consumul de legume proaspete sau congelate. Acest lucru este util pentru a ne asigura aportul adecvat de nutrienți.

Consum cât mai multe produse vegetale ne-procesate

Alimentele de post achiziționate din magazine nu întotdeauna sunt sănătoase. Asta pentru că producătorii folosesc adesea chimicale pentru a încerca să reproducă gustul specific al produselor de origine animală. Aceste chimicale pot avea efecte nocive asupra sănătății, avertizează specialiștii.

În timpul postului, este recomandat să consumăm cât mai multe produse vegetale ne-procesate, conform indicațiilor specialiștilor. Piețele sunt pline de tarabe cu o varietate bogată de fructe și legume. Supermarketurile oferă și ele o gamă diversificată de produse.

Dacă urmați un regim de post, este recomandat să vă concentrați pe consumul de legume și fructe. Ideal ar fi să pregătiți mâncarea acasă. De exemplu, o ciorbă de legume poate fi preparată ușor în propriul cămin. astfel, veți avea control total asupra ingredientelor folosite.