Ne apropiem cu pași mari de sfârșitul anului, și ultimele zile din decembrie sunt întotdeauna un prilej bun de rememorări și planuri. Sunt un social drinker, un degustător pasionat și, inevitabil, acest moment de analiză se leagă cumva și de licorile pe care le-am gustat sau de cele pe care aștept să le întâlnesc în anul care vine. Fie ele vinuri sau tării, servite așa cum le găsești în sticlă sau mixate.
Ce-am gustat în 2012
Nu am putut să nu remarc în acest an incredibila creștere în popularitate a vinului rozé. Un soi care este vedeta vânzărilor peste tot în lume și care s-a făcut cu precădere remarcat și la noi în ultima vreme. Rozé-ul nu mai este de mult privit ca o ciudățenie de către producători, iar cererea tot mai mare a sortimentelor de rozé în Europa, dar mai ales peste Ocean, a creat un adevărat segment cu rigori de calitate și vinuri premiate. În sezonul cald, rozé-ul a devenit un „best seller“, și în România, anul acesta, și câțiva dintre producătorii locali au anunțat chiar epuizări de stocuri în luna septembrie. Nu știu în ce măsură a fost vorba despre o stratagemă de marketing, însă am remarcat că Terra Romană Rozé, de pildă, nu mai era de găsit pe nicăieri până acum câteva săptămâni. Eu am avut privilegiul să gust câteva titluri pe care le-am adăugat pe lista mea de favorite. Unico Merlot este un vin din Abruzzo, care a fost desemnat, în 2010, cel mai bun rozé din Italia, o performanță extrem de notabilă, dacă ne gândim că această țară se numără constant în top 3 cei mai mari producători de vin din lume. Este un vin foarte plăcut, cu un gust persistent de fructe roșii, bine coapte. Un rozé românesc care îmi place foarte mult, produs la Domeniile Săhăteni, este Karakter. Bogat în arome intense de zmeură, căpșuni și fragi, are un gust plin, cremos și un postgust lung și foarte prietenos. Cu condiția să fie bine răcit și să-și păstreze temperatura constant între 10 și 12 grade.
Băuturile mixate
Tot în sezonul cald al acestui an am remarcat pe terase prezența semnificativă a aperitivelor mixate. Mă refer aici la combinațiile de spumant cu lichior, asezonate cu fructe. Liderul acestei nișe pare să fi devenit Aperol Spritz, un cocktail care se bea de câteva decenii bune în Italia, dar care a devenit popular mai ales în ultimii ani în Europa. Rețeta lui este atât de simplă, încât poți să o prepari și singur acasă. Combini o parte Aperol și două părți spumant și adaugi un pic de apă minerală sau sifon și o felie de portocală. În aceeași proporție poți combina cu Prosécco sau Cava și alte licori. Dacă folosești Martini, vei obține Martini Royale, dacă alegi un Crème de Cassis, rezultatul va fi Kir Royal. Toate aceste combinații au contribuit, de altfel, la creșterea semnificativă a consumului de spumant. Iar prosécco pare să fi devenit una dintre cele mai importate băuturi și în România anul acesta.
Vinurile românești
Ne-am lăudat de când ne știm cu vinurile noastre neaoșe. Fie că vorbim de legende precum vinul de Cotnari, Busuioaca sau Tămâioasa, fie că ne gândim la vinul pe care-l făcea bunicul la țară, trebuie să ne verificăm un pic lungul nasului. Avem potențial, categoric, însă, cel puțin din punct de vedere comercial, în ultimii 50 de ani am produs mult și prost. De abia de câțiva ani încoace am început să devenim competitivi și să ne ridicăm, pe alocuri, la înălțimea legendelor. Eu unul am să pomenesc aici câteva vinuri care mi-au plăcut și pe care le-aș lăuda cu entuziasm în fața unui străin priceput. Davino Flamboyant, un vin cu buchet complex și aromă de piper verde, cafea și miez de nucă. Îl găsiți în câteva magazine specializate și e scump, însă merită fiecare bănuț. Cuvee Uberland, un cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon, cu un postgust dulceag care acoperă discret fructozitatea intensă și tăria alcoolului. Din câte știu, epuizat acum, va fi din nou disponibil pe piață în primăvară. Anima Pinot Noir, produs într-o ediție foarte limitată, este probabil cel mai bun vin făcut din acest soi în România. Un strugure sensibil, greu de cultivat, care a întâlnit la Dealul Mare pasiunea unui oenolog școlit în Franța, Aurelia Vișinescu. Iar rezultatul este într-adevăr excelent. În fine, la un nivel de preț ceva mai jos am găsit un vin din Satu Mare. Exact, o zonă viticolă care nu este pomenită prea des în conversațiile docte despre vinul românesc. Vă recomand să încercați Nachbil. Multe dintre vinurile produse acolo vă vor oferi o surpriză plăcută.
Tendințe în 2013
Mă bucur să observ că rafturile comercianților de băuturi au devenit neîncăpătoare. Consumul a crescut simțitor, importurile s-au diversificat, iar asta înseamnă că avem de unde alege. În Centrul Vechi își face loc deja pe meniuri Hugo, un cocktail făcut cu prozécco și lichior de soc, care este foarte popular în Germania de câțiva ani. Se înscrie cumva în tendința de care vorbeam mai sus și cred că va fi destul de popular odată cu venirea primăverii. În oferta distribuitorilor locali a apărut Pimm’s, un gin sling care se bea în Anglia de zeci de ani. O licoare obținută din gin cu esențe de fructe și plante, care se bea cu apă tonică sau spumant, lâmăie și mentă și care poate să vă fie un companion de nădejde în după-amiezele toride de vară. Tot din categoria mixate am văzut deja, în câteva oferte Hpnotiq, o băutură care face furori în Statele Unite de vreo cinci-șase ani. Este o combinație de coniac, votcă și suc de fructe, slab alcoolizată și îmbuteliată într-o sticlă foarte „stylish“, turcoaz. Dacă a avut succes în cluburile din New York sau L.A., nu m-ar mira să aibă succes și la noi.
Și apropo de vinurile românești, vă recomand să urmăriți titlurile create de Răzvan Macici la Crama Atelier. Cei de la Murfatlar l-au adus consultant pe oenologul anului 2012 în Africa de Sud și vinificator-șef la crama Nederburg, care creează de doi ani vinuri premium și în România. Vă spun cu mâna pe inimă că toate vinurile făcute de el în România mi s-au părut foarte bune. De asemenea, merită să gustați în noul an producțiile celor de la Oprișor, Lacerta, Petro Vaselo sau Domeniul Coroanei. Cupaje din ce în ce mai bine lucrate și soiuri românești precum Feteasca sau Crâmpoșia, care își găsesc treptat-treptat o indentitate comercială și au toate șansele să ne reprezinte cu succes și pe-afară.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.roCăutați-ne și pe pagina noastră de facebook:
Theliquorstore
Ce am băut și ce vom mai bea
28 decembrie 2012, 09:43
Ultima modificare în 28 decembrie 2012, 11:43
Nu știu câți dintre voi se vor regăsi în experiențele mele de degustător înșirate mai jos. Sau în tendințele pe care le intuiesc eu în anul care vine. Însă vă invit să vă faceți propriile liste. Și vă urez să descoperiți în noul an cât mai multe licori pe gustul vostru.
Etichete: bauturilor,
lichior
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cel mai căutat job. Are peste 22.000 de aplicații
- Pleci de revelion în Europa cu maşina? Vezi ce în ţări economiseşti dacă faci plinul
- Românul care lansează un nou operator low cost
- Box Office România: cel mai vizionat film a ajuns la încasări de 5 milioane de lei
- Poliţia Capitalei verifică joi şi vineri organizarea pazei şi protecţiei valorilor din unităţile bancare
- E OFICIAL: Guvernul pregătește TAXA AUTO
- Peste jumătate dintre britanici ar vota pentru ieşirea din UE
- Grecii de la travelplanet24.com intră pe segmentul turismului online din România
- Plafonul de garantare aferent „Prima Casă 4” a fost majorat pentru CEC Bank
- Viitorul BMW X5 a ieșit în lume. Bine camuflat