O serie de analize diferite din 2020 arătau că emisiile au scăzut cu 4-8%, undeva între 2 și 3 miliarde de tone de gaze, în condițiile în care carantina a redus cererea globală de energie electrică cu 20% sau mai mult.

Pe parcursul întregului an, nevoia de energie electrică a scăzut cu 5%, fiind cea mai importantă scădere, de la Marea Depresiune din anii 1930.

Dar, dacă creșterile emisiilor de carbon continuă așa cum se preconizează, anul acesta se va înregistra cea mai mare creștere a emisiilor, din 2010, și va fi a doua cea mai mare creștere din istorie, potrivit raportului.

„Cererea pentru combustibilii fosili va crește semnificativ în 2021”, se spune în document. Se preconizează că numai cererea de cărbune va crește cu 60% mai mult decât toate energiile regenerabile combinate.

„Această creștere așteptată ar inversa 80% din scăderea din 2020, emisiile ajungând cu doar 1,2% sub nivelurile de emisii din 2019”.

Raportul spune că cererea de energie regenerabilă ar urma să crească în sectoarele energiei, încălzirii, industriei și transporturilor în 2021. Cererea de energie regenerabilă a crescut cu 3% anul trecut.

Raportul IEA a fost lansat în săptămâna în care Joe Biden va găzdui la Casa Albă un summit pe tema climei, cu mai mulți lideri mondiali. Și unde se așteaptă să anunțe principalele obiective de mediu ale administrației, inclusiv cel privind emisiile pentru 2030, după revenirea SUA în Acordul climatic de la Paris.