„Autorităţile publice olandeze şi ING au informat Comisia Europeană în legătură cu un anumit număr de modificări aduse planului de restructurare”, a indicat Bruxellesul, în opinia căruia „complexitatea lor justifică o analiză aprofundată”. Gardianul concurenţei în Europa, executivul european are în vedere să facă o anchetă doar în legătură cu modificările aduse acestui plan, existând temerea că ele ar putea provoca distorsiuni concurenţei. Comisia şi-a dat din nou acordul vineri faţă de planul de restructurare a ING aşa cum a fost prezentat în 2009.
„Planul a cunoscut probleme de execuţie, care trebuie să facă obiectivul unei analize complementare aprofundate. Am convingerea că ele ar putea fi soluţionate împreună cu autorităţile olandeze”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia. Comisia este preocupată îndeosebi în legătură cu faptul că ING n-a vărsat „remuneraţia adecvată” în 2010 şi 2011 puterilor publice olandeze, în timp ce banca declara că acumulează beneficii.
O altă sursă de preocupare: puterile publice şi ING se declară în imposibilitate de a ceda o bancă locală, ceea ce poate crea probleme de concurenţă pe piaţa olandeză. În fine, banca este pusă în cauză pentru c-a utilizat ajutoarele publice pentru a-şi dezvolta activităţile în Italia în detrimentul concurenţilor săi, ceea ce Bruxellesul trebuie să examineze.
ING a beneficiat îndeosebi în octombrie 2008 de un aport de capital din partea statului olandez de 10 miliarde de euro, garanţii publice şi un mecanism de sprijin pentru acoperirea activelor sale nelichide. În schimbul acordului său pentru ajutoarele publice acordate băncilor în timpul crizei, Bruxellesul a cerut importante restructurări.
Sursa: Agerpres