Geoană a explicat clar dacă NATO ar activa articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România. Întrebat dacă NATO ar activa articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România, el a dat asigurări că românii pot să fie liniştiţi.
„Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO. Aş vrea să spun un singur lucru şi acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ. Noi nu comunicăm tot ceea ce facem din punct de vedere pregătire militară, din punct de vedere planificare militară, din punct de vedere investiţii în apărare, din punct de vedere pregătirea prezenţei noastre în România şi pe flancul estic. Deci, noi suntem oameni serioşi şi atunci când există un pericol chiar îndepărtat, trebuie să ne pregătim şi pentru eventualităţi mai puţin plăcute”, a explicat Geoană.
Articolul 5 este real şi ruşii cunosc acest lucru
El a adăugat că articolul 5 este real şi ruşii cunosc faptul că nu reprezintă o simplă declaraţie politică.
“Articolul 5 este extrem de activ, este extrem de real şi ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică. De aceea ne facem treaba, apărăm teritoriul aliat, populaţia aliată, România este o ţară foarte importantă pentru noi în NATO, foarte importantă pentru că geografia României, geopolitica României, este o ţară pivot, o ţară platformă şi către Marea Neagră, şi către Est, şi către Balcani, şi către centrul Europei, şi către Orientul Mijlociu extins. România are o valoare strategică excepțional de importantă pentru noi. De aceea românii pot să fie liniştiţi. Suntem aici să apărăm, articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii. Deci noi facem descurajare şi apărare în această ordine, pentru că, văzând forţe suplimentare în România, în Polonia, pe flancul estic, Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor, Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.
Cine are înțelegeri pe sub masă cu Putin
La remarca potrivit căreia unii lideri ai unor state membre NATO par a avea înţelegeri pe sub masă cu Vladimir Putin, Mircea Geoană a făcut o serie de comentarii.
“Putem vorbi de momentul până 24 februarie anul trecut, când au fost într-adevăr şi trebuie să recunoaștem acest lucru şi nu-i cu supărare, până la urmă, noi nu suntem în NATO un tot unitar, suntem 30, sperăm 32 de democraţii. Fiecare vede lucrurile în mod propriu. Deci au existat poate până în ultima clipă înainte de război, încercări din partea unor lideri europeni să găsească o formulă de a descuraja Rusia să înceapă acest război. Nu-i nimica rău aici”, a spus el.
Geoană susține că Rusia s-a autoexclus din Europa
Geoană a ținut să amintească că, astăzi, Germania nu mai importă gaz din Federaţia Rusă deloc.
„Şi au construit în timp record, asta ar fi o lecţie bună şi pentru alţi aliaţi, inclusiv din regiunea noastră, au construit în timp record cinci terminale de gaz natural lichefiat la Marea Baltică, la Marea Nordului şi-au schimbat în mod radical economia”, a spus el.
El a menţionat că nu crede că există vreun lider european care să gândească altceva decât că Rusia s-a autoexclus din Europa. Chestionat dacă nu are semne de întrebare nici despre premierul maghiar Viktor Orban, care blochează în Uniunea Europeană anumite pachete de sancţiuni, Mircea Geoană a ținut să puncteze că nu a existat în NATO o unitate atât de serioasă, de foarte, foarte mulţi ani.