Comisia Europeană va lansa procedura de infringement împotriva Ungariei, din cauza taxei speciale introduse de guvernul de la Budapesta în sectorul telecomunicaţiilor, conform unor surse de încredere citate de portalul BruxInfo.Hu, care susţine că sunt în derulare investigaţii şi asupra celorlalte taxe.
Jonathan Todd, purtător de cuvânt al comisarului european pentru agendă digitală Neelie Kroes, a refuzat să comenteze informaţia publicată de BruxInfo.Hu.
Portalul susţine că taxa asupra companiilor de telecomunicaţii este incompatibilă cu legislaţia europeană, care a liberalizat piaţa telecomunicaţiilor.
Comisarul european ar urma să trimită o scrisoare oficială Budapestei, cerând oficial informaţii de la autorităţile maghiare iar guvernul are la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Dacă Comisia găseşte răspunsul nesatisfăcător, procedura va intra în faza a doua, în care Bruxellul trimite o argumentaţie şi dacă nu primeşte un răspuns acceptabil, Ungaria poate fi deferită Curţii Europene de Justiţie.
În octombrie 2010 Neelie Kroes a solicitat mai multe informaţii de la autorităţile de la Budapesta în legătură cu taxele speciale.
Taxele de criză temporare, introduse de Ungaria în anumite sectoare economice, vor fi menţinute şi în 2012 pentru a echilibra bugetul, a anunţat recent Peter Szijjarto, purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban.
Guvernul Ungariei, care a şocat pieţele prin adoptarea unor măsuri neconvenţionale, a decis în octombrie 2010 să introducă unor impozite cu caracter excepţional pentru marile companii din sectoarele energetic, telecomunicaţii şi retail (în mare majoritate filiale ale marilor companii străine) în speranţa că va strânge 161 miliarde de forinţi (809 milioane de dolari).
Peter Szijjarto a afirmat că nu există nici o schimbare în planurile guvernului de a păstra taxele până la sfârşitul lui 2012. ‘Aceste taxe de criză acoperă 2010,2011 şi 2012’, a declarat presei Peter Szijjarto, clarificând comentariile premierului Viktor Orban că aceste taxe vor fi în vigoare până în 2012. ‘Veniturile din taxele de criză vor forma o parte intrinsecă din strategia politicii economice a Ungariei în următorii trei ani’, afirmase Orban.
În noiembrie, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, directorii a 15 companii, printre care se numără ING Group NV, RWE AG, Deutsche Telekom AG şi OMV AG, au protestat faţă de această taxă, iar protestul a fost susţinut şi de ministrul german al Economiei, Rainer Bruederle.
SURSA: Agerpres