Mulți care fac asta obișnuiesc să pună rapid un dop la sticlă, iar în cele din urmă vinul ajunge tot în chiuvetă. Deci, nu fac decât să risipească această licoare minunată.

Vinul nu este deloc ieftin și nu ar trebui irosit. Probabil că ați văzut pe TikTok multe trucuri despre păstrarea vinului care a rămas în sticlă.

Nu puneți dopul pe sticla de vin neterminată

Sommelierul Warner Boin (@confidenceuncorked) spune că dacă punem dopul înapoi pe sticla neterminată, facem o mare greșeală. Este prea mult aer în sticlă și vinul nu se va păstra la fel de bine, din cauza oxidării. Boin recomandă depozitarea vinului într-un borcan, înșurubând bine capacul și asigurându-vă că borcanul este aproape plin cu vin, pentru a reduce cantitatea de aer din interior.

Dacă acest truc funcționează, vinul nu se va risipi atât de des, potrivit Thekitchn.

Sarah Tracey, somelier la The Lush Life, este de acord că transferul vinului într-un recipient etanș „va ajuta, cu siguranță, la păstrarea în condiții bune a vinului rămas – atâta timp cât îl transferați rapid”.

Ce ar trebui să faceți cu vinul rămas în sticlă

Ea observă că cel mai bine este să depozitați vinul rămas, imediat după ce turnați propriul pahar (sau pahare). Dacă așteptați și lăsați sticla deschisă pe blat ore în șir înainte de depozitare, vinul va începe să se descompună din cauza expunerii la oxigen. Tracey subliniază faptul că restul de vin trebuie pus la frigider.

„Deși sunt somelier”, spune ea, „există momente în care prefer să termin o sticlă care a fost deschisă și am pus-o în frigider, decât să deschid o sticlă nouă de vin. De cele mai multe ori, este suficient de bună”, spune ea.

Chiar dacă vinul „își poate pierde o parte din gust și prospețime pe măsură ce trec zilele, nu se strică într-un mod toxic. Alcoolul este, de fapt, un conservant”, amintește Tracey. „Atâta timp cât are gust bun pentru tine, este ok să-l bei”, adaugă ea.

Alte opțiuni pentru vinul rămas în sticlă

Există și alte opțiuni pentru vinul rămas, inclusiv acest secret al restaurantelor din toată lumea: puteți face sangria!

Vinul rămas ar putea avea un gust puțin plat sau lipsit de strălucire, dar combinarea lui cu coniac și fructe proaspete va da acel plus de aromă”, spune ea. De asemenea, puteți îngheța vinul în cuburi de gheață.