CE are un plan de investiţii de 35 miliarde de euro pentru Grecia

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de investiţii în valoare de 35 miliarde de euro până în 2020, în ideea de a ajuta la relansarea economiei Greciei, cu condiţia îndeplinirii măsurilor convenite la summitul european, informează executivul comunitar.

'Reformele convenite la summitul euro sunt absolut necesare pentru creştere economică şi locuri de muncă, însă trebuie însoţite de investiţii ambiţioase. Fondurile structurale şi investiţiile europene pot canaliza investiţii de peste 20 de miliarde de euro în 2014 – 2020 în beneficiul Greciei şi poporului grec', a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. 

'Comisia Europeană poate mobiliza peste 35 de miliarde de euro de la bugetul UE pentru a sprijini creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi investiţiile în Grecia. De unul singur, acest sprijin nu va fi suficient pentru a asigura o relansare de durată. Are nevoie de sprijinul unor reforme fundamentale care să rezolve slăbiciunile structurale ale economiei Greciei', a declarat, la rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. 

Ca o măsură excepţională, având în vedere situaţia unică a Greciei, Comisia a propus să îmbunătăţească imediat lichiditatea, astfel încât proiectele să poată fi în continuare finanţate în cadrul perioadei de programare 2007 – 2013. Una dintre măsuri vizează eliberarea anticipată a ultimelor 5% din restul plăţilor UE, care în mod normal sunt reţinute până la închiderea programelor. În acest fel, va fi creat imediat un plus de lichiditate în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, bani care pot fi utilizaţi pentru reluarea finanţării pentru investiţiile care susţin creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. 

De asemenea, Comisia a propus majorarea cu 7% a pre-finanţării iniţiale pentru programele pentru 2014 – 2020 în Grecia, generând astfel o sumă suplimentară de un miliard de euro care poate fi utilizată pentru lansarea proiectelor cofinanţate în cadrul politicii de coeziune. 

Grecia beneficiază deja de un tratament preferenţial. Programele greceşti finanţate cu fonduri UE în 2007 – 2013 au primit un procentaj mai mare de finanţare de la UE. În multe cazuri, UE plăteşte pentru 95% din valoarea totală a costurilor investiţiei, spre deosebire de maximul de 85% care se aplică în mod normal. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat speranţa că Parlamentul European şi statele membre îşi vor face la rândul lor datoria pentru ca aceşti bani să poate fi eliberaţi rapid. 

AGERPRES