În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2012, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru perioada decembrie 2012-februarie 2013 o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural minus 8%). Pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra o tendinţă de creştere (sold conjunctural plus 17%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 9%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7% pe total industrie prelucrătoare, arată Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural minus 50%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural minus 44%). Managerii estimează, de asemenea, o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural minus 39%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural plus 3%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural plus 3%), iar volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural minus 6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural 0%), iar angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Managerii societăţilor comerciale estimează, de asemenea, că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural plus 26%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate (sold conjunctural plus 1%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural minus 1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 11%).

Sursa: Agerpres