Cunoscută sub numele de AY.4.2, această subvariantă a alimentat îngrijorările că ar putea fi cu aproximativ 10% mai transmisibilă decât tulpina inițială Delta. Până acum nu există dovezi suficiente pentru a demonstra acest lucru, susțin oamenii de știință.
Această subvariantă, despre care se crede că a apărut în Marea Britanie în timpul verii, are două mutații suplimentare care îi afectează proteina Spike, o parte a structurii virusului folosită pentru a se infiltra în celule. Există încă întrebări privind modul exact în care aceste mutații se răspândesc.
Subvarianta AY.4.2 a reprezentat aproximativ 10% din cazurile noi de Covid-19 din Marea Britanie
În ultimele 28 de zile, AY.4.2 a reprezentat aproximativ 10% din cazurile noi de Covid-19, potrivit datelor consorțiului de sănătate publică Cog-UK.
Asta o face a treia cea mai dominantă versiune a Covid-19 din Marea Britanie, din ultimele patru săptămâni, după tulpina inițială Delta și după una dintre așa-numitele sale sub-linii genetice.
Avantaj de transmisie față de varianta Delta
Dar oficialii de sănătate publică din Anglia au subliniat că până acum AY.4.2 nu pare să provoace forme mai severe ale bolii sau să facă vaccinurile existente mai puțin eficiente. Potrivit biologilor de la Universitatea Northumbria din Anglia, mutația nu a reușit să ajungă în mai multe țări europene, transmite CNBC.
Christina Pagel, directorul Unității de Cercetare Operațională de la University College London, a declarat că, deși noua subvariantă a crescut în Regatul Unit, nu e un motiv de alarmă. „Se pare că are un avantaj de transmisie între 12% și 18% față de varianta Delta, așa că asta nu este o veste bună.
Va face lucrurile puțin mai dificile, dar nu e un salt masiv”, a spus Pagel. De asemenea, spune Pagel, nu există niciun semn că ar fi mai rezistentă la vaccin, în consecință nu sunt motive de panică.
Țările care nu au vaccinat masiv ar putea avea probleme
Cu toate acestea, apariția noii mutații ridică unele îngrijorări, a spus Pagel. Dacă noua mutație ar ajunge în țări care au rămas în urmă cu programele de vaccinare, atunci ar crea probleme suplimentare, a adăugat ea. De asemenea, apariția ei a dovedit că coronavirusul este încă în mutație.
Și Eyal Leshem, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Sheba din Israel, a declarat că nu este foarte îngrijorat de AY.4.2. Era în circulație de ceva vreme în Regatul Unit și nu reprezintă mai mult de 10% din cazuri”, a spus el. „Delta, odată ce a intrat în circulație, a devenit varianta dominantă în câteva săptămâni. Acest lucru nu s-a observat și cu AY.4.2”, a explicat el.