La peste o săptămână de la cea mai mare campanie militară din Europa de după Al Doilea Război Mondial, forțele ruse au întâmpinat o rezistență acerbă din partea Ucrainei, iar sancțiunile occidentale au îngenuncheat economia rusă, scrie Newsweek. Publicația a încercat să afle opinia unor experți, foști sau actuali diplomați, despre ce se petrece în mintea lui Putin. În opinia unora, comportamentul său face parte dintr-o strategie mai mare, bine calculată, în timp ce alții afirmă că izolarea la care a fost împins de pandemie l-a făcut, probabil, mai instabil emoțional.
Pentru Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, este clar că Putin nu ascultă de nimeni.”Este la putere de peste două decenii, așa că nu mai acceptă sfatul nimănui. De asemenea, este foarte izolat. El este singurul care decide și numai el poate pune capăt acestui război. Președintele chinez Xi Jinping este singurul lider din lume pe care îl respectă”, spune diplomatul american.
Predestinat să reunească popoarele de limba slavă
Rose Gottemoeller, fostul secretar general adjunct al NATO, a declarat că Putin a avut întotdeauna un ”comportament rece și calculat”, dar acum manifestă un comportament din ce în ce mai instabil și mai emoțional.
”Din perspectiva noastră, cu siguranță pare irațional, dar nu așa crede și Putin. El se consideră un om predestinat să reunească din nou popoarele de limba slavă. Pentru el, acesta este obiectivul vital”, susține Gottemoeller.
Efect al izolării din pandemie?
Steve Pifer, fost ambasador al SUA în Ucraina, spune că acum observăm un Vladimir Putin complet diferit față de acum 10-15 ani. ”Pare mult mai schimbat din punct de vedere emoțional, mai ales când vine vorba de Ucraina, și își asumă un risc mult mai mare invadând această țară, decât am fi crezut. Trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva este și un efect al izolării în care a trăit și a lucrat în ultimii doi ani, din cauza pandemiei COVID”, a adăugat acesta.
Nu este nebun!
Gustav Gressel, cercetător principal la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), susține că Putin se vede drept omul care poate reface Rusia imperială.
„El este rațional dacă îi cunoști mentalitatea ,iar aceasta este o mentalitate darwiniană socială, în care puterea militară și forța militară formează baza statului și impulsul de bază al identității ruse. Dacă îi cunoști mentalitatea, ceea ce face este perfect rațional. Nu este nebun”, spune Gressel.
Cinic, calculat și sarcastic
Ian Johnson, profesor asistent de istorie militară la Universitatea Notre Dame, South Bend din Indiana, este convins că Putin și-a dorit mereu să restabilească supremația Rusiei asupra zonelor aflate anterior pe orbita URSS.
În opinia Fionei Hill, fost consilier al Consiliului Național de Securitate al SUA pentru Rusia, liderul de la Kremlin a fost întotdeauna cinic, calculat și foarte calm. ”A fost și foarte sarcastic și dur în felul în care vorbea despre anumite lucruri. Dar în anunțul că va invada Ucraina a fost visceral de emoționat. Asta se întâmplă dacă un om se află la putere de 22 de ani”, spune Hill.