Comisia Europeană a autorizat miercuri comercializarea a şase soiuri de porumb modificat genetic, după ce la finalul lunii iunie miniştrii europeni ai agriculturii nu au reuşit să ajungă la un acord în acest sens, relatează France Presse.

“Comisia face o propunere pentru autorizarea comercializării. Statele membre urmează să se pronunţe cu majoritate calificată în favoarea sau contra autorizării, iar dacă acest lucru nu se întâmplă Comisia este obligată să autorizeze” comercializarea respectivelor soiuri, a explicat un purtător de cuvânt al CE.

Autorizaţiile date miercuri de CE pe baza avizelor ştiinţifice ale experţilor europeni vor fi valabile pentru o perioadă de 10 ani şi va rămâne la latitudinea statelor membre să adopte sau nu autorizările pentru cultivare decise la nivel european.

La reuniunea miniştrilor agriculturii din UE desfăşurată în 29 iunie la Luxemburg nu s-a putut contura o majoritate dintre statele membre pentru sau contra autorizării soiurilor hibride de porumb. De asemenea, nu s-a reuşit strângerea unei majorităţi nici pentru prelungirea autorizaţiei pentru cultivarea porumbului Bt11.

Soiurile hibride de porumb au beneficiat până acum de avize ştiinţifice favorabile. Spania, principalul producător de porumb modificat genetic Monsanto-810 din UE, a criticat acest proiect, în timp ce Franţa a cerut o consolidare a expertizelor asupra efectelor OMG pentru sănătate şi mediu.

În toamnă, CE va prezenta şi o iniţiativă prin care va propune tolerarea prezenţei în concentraţii reduse a OMG neautorizate în importurile de hrană pentru animale.

Actualmente sunt în vigoare reguli de toleranţă zero, ceea ce îi obligă pe importatorii europeni să returneze întregul transport în cazul unui control pozitiv, chiar dacă este vorba despre o concentraţie infimă de OMG.