Ce avantaje are pensia facultativă comparativ cu majorarea salariului

Contribuţia plătită de un angajator la un fond de pensii facultative în beneficiul unui salariat este cu 5% mai eficientă din punct de vedere al obligaților suplimentare de plată ale companiei – contribuţii în sarcina angajatorului decât oferirea unei prime (în „cash”) sau a unei majorări salariale, potrivit unui comunciat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România(APAPR).

“Ca urmare, oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorări salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal şi poate creşte profitul companiei cu 4%-5%. În același timp, salariatul câștigă la venitul său net 2,3%  dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash”, se afirmă în comunicatul Asociației.
Pensiile private facultative au mai multe avantaje ca beneficiu extra-salarial de la 1 ianuarie 2011 datorită regimului fiscal favorabil. Contribuțiile plătite de companii în beneficiul salariaților lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) sunt deductibile, în limita a 400 de euro pe an (circa 142 de lei pe lună), de la următoarele obligaţii fiscale: impozitul pe venit, impozitul pe profit, contribuţiile de asigurări sociale de stat, respectiv contribuția de accidente de muncă şi boli profesionale. De la 1 ianuarie a.c. deductibilitatea fiscală s-a extins de la impozitul pe venit/profit şi către contribuţiile sociale menţionate.
 
La sfârşitul anului trecut un număr de 221.600 de români aveau contribuţii la un fond de pensii private facultative (Pilonul III). În 55% din cazuri, contribuția este suportată numai de angajator, în 33% din cazuri participantii individuali isi plătesc singuri contribuţia, iar în 12% din cazuri – la plata contribuției contribuie şi angajatul şi firma la care acesta lucrează.
Deducerea fiscală este de 400 de euro pe an atât pentru companii cât şi pentru angajaţi, astfel că în situația contribuţiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulată de 800 de euro pe an.
 
„Estimăm că extinderea deductibilităţii fiscale de la 1 ianuarie va majora interesul companiilor pentru a oferi beneficii salariatilor sub forma unei contribuții la un fond de pensii facultative, mai ales odată cu aşteptata revenire a economiei şi pieţei muncii din a doua jumătate a acestui an”, a declarat preşedintele APAPR, Crinu Andănuţ.
Pe piaţa pensiilor facultative sunt 13 fonduri de pensii care administreaza active nete de 328 milioane de lei (76,5 milioane de euro). Aproape 34.500 de persoane au devenit anul trecut clienții fondurilor de pensii facultative. Numărul este cu 5% mai redus decât cel al clienţilor noi câştigaţi de fondurile de pe Pilonul III în 2009. Fondurile de pensii private facultative au raportat în 2010 un randament mediu de 11,5%.