Preşedintele instituţiei, Ben Bernanke, s-ar putea să aibă mai multă putere decât colegii săi, dar el se regăseşte la limita inferioară a listei, cu active cuprinse între 1,1 mil. dolari şi 2,3 mil. dolari. Raportul mai arată că Bernanke are un credit ipotecar cuprins între 500.000 dolari şi 1 mil. dolari.

Pe lângă salariul lunar, şeful FED obţine venituri semnificative din vânzarea de cărţi de specialitate, inclusiv peste 100.000 de dolari din drepturi de autor de la editura McGraw-Hill.

Adjuncta lui, Janet Yellen, considerată cu cele mai multe şanse pentru a-l înlocui pe Bernanke la conducerea FED, deţine mult mai multe activ decât şeful ei. În declaraţia ei de avere sunt listate active cuprinse între 4,8 mil. dolari şi 13,2 mil. dolari. Cele mai multe sunt controlate de un trust deţinut împreună cu soţul său şi laureatul Nobel pentru economie George Akerlof. Portofoliul lui Yellen include conturile de pensii şi fonduri de pe vremea când era la Universitatea din California, alături acţiuni la companii precum Pfizer şi OfficeMax. Ea mai deţine şi o colecţie de timbre în valoare cuprinsă între 15.000 dolari şi 50.000 de dolari.  

Colecţia de timbre nu este singura ciudăţenie din declaraţiile de avere ale oficialilor FED. În declaraţiile din 2010, preşedintele FED Dallas, Richard Fisher, a inclus peste 7.000 de actri de teren, 1 mil. dolari în aur şi peste 250.000 de dolari în uraniu.

Un alt candidat la fotoliul lui Bernanke, fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers nu a fost nevoit să completeze declaraţia de avere de vreme ce a părăsit guvernul. Dar cea mai recentă declaraţie completată în 2009 de fostul consilier de la Casa Albă includea o serie de active cuprinse între 17 mil. dolari şi 39 mil. dolari, potrivit Bloomberg.

Jerome Powell, un fost investitor cu greutate, pare să aibă cea mai consistentă avere dintre guvernatorii actuali ai FED. Fostul partener al Carlyle Group are active estimate la aproape 50 mil. dolari.

Ceilalţi guvernatori –  Jeremy Stein, Elizabeth Duke, Sarah Bloom Raskin şi Daniel Tarullo – toţi au completat în declaraţiile de avere că deţin active de cel puţin 1 mil. dolari, dar nu mai mult de 12 mil. dolari.

<script src=’https://i.cdn.turner.com/money/.element/script/6.0/players/embed.js?videoid=/video/news/2013/07/25/n-federal-reserve-chair-yellen-summers-gender.cnnmoney’></script>

SURSA: CNN Money