Născut în 1923, într-o familie evreiască din Bavaria, Heinz Alfred Kissinger a fugit din Germania la vârsta de 15 ani. „Băieții evrei de vârsta mea nu puteau înțelege de ce brusc ni se interziceau anumite lucruri sau eram separați de ceilalți, care s-au alăturat Tineretului Hitlerist”, povestea Kissinger în documentarul din 2008 The Kissinger Saga.

Povestea lui Kissinger

Familia lui a reușit să plece chiar înainte de Kristallnacht și s-a stabilit în cele din urmă la New York. Kissinger a terminat liceul și a studiat contabilitatea la City College, înainte de a fi înrolat în armata SUA. Acolo a slujit ca traducător în limba germană.

Kissinger și a fost licențiat în Arte și și-a luat doctoratul în Filosofie de la Harvard. Politica sa externă i-a adus rolul de consilier al lui Nelson Rockefeller, un fost guvernator din New York. Apoi a urcat rapid treptele Casei Albe.

A ajuns mai întâi Consilierul de Securitate Naţională al preşedintelui Richard Nixon, apoi, sub acelaşi preşedinte, ca şi în timpul succesorului acestuia la Casa Albă, Gerald Ford, şef al diplomaţiei americane.

Din 1973 până în 1977, a fost cel de-al 56-lea secretar de Stat al SUA sub președinții Nixon și Ford și al optulea consilier de securitate națională al țării sub cei doi lideri.

Kissinger, poveste de actor

Lui Kissinger i se atribuie o serie de realizări în materie de politică externă. În primul rând, a calmat tensiunile dintre SUA și Uniunea Sovietică. Apoi, a făcut călătorii secrete în China, reușind să stabilească întâlnirea istorică între Nixon și Mao Zedong.

Dar Kissinger a fost și rămîne criticat pentru influența sa în războiul din Vietnam. Ca rezultat al abordării sale „realiste” de a pune interesele americane mai presus de orice altceva, el a orchestrat o campanie secretă de bombardamente asupra Cambodgiei.

Cel puțin 100.000 de civili au fost uciși în urma acestei campanii. „Henry A. Kissinger a aprobat fiecare dintre cele 3.875 de bombardamente din Cambodgia dintre 1969 și 1970”, arată un raport al Pentagonului din 1973. În ciuda acestui lucru, Kissinger a primit un premiu Nobel pentru pace în 1973, contestat și azi de cei care consideră că este un criminal de război.

Kissinger este autorul a 17 cărți, majoritatea fiind legate de politica externă. De asemenea, a scris și trei cărți de memorii: „Anii Casei Albe” (1979), „Anii tulburărilor” (1982) și „Anii reînnoirii” (1999).

Kissinger rămâne un editorialist activ. Subiectele pe care le-a abordat în ultimii ani includ pandemia COVID-19 și inteligența artificială.

Kissinger are o avere netă estimată de 50 de milioane de dolari. Un articol din New York Times din 1979 estima că memoriile sale ar putea să-i aducă suma de 5 milioane de dolari.

S-a spus că este cel mai bine plătit conferențiar din sfera politică și că salariul său estimat la acea vreme la 400.000 de dolari era subevaluat.

Tot New York Times a dezvăluit că ar fi fost plătit cu 1 milion de dolari de către NBC pentru o consultanță timp de cinci ani.

Kissinger și-a folosit statutul pentru diverse „joburi” suplimentare profitabile. Din 2000 până în 2005, a ocupat funcția de cancelar al Colegiului William & Mary. Este consilier al consiliului de administrație de la ContiGroup Companies, Inc. și American Express Company, și membru al Consiliului internațional al JP Morgan Chase & Co.

Kissinger deține în prezent și funcția de președinte al Kissinger Associates, Inc., o firmă de consultanță.

Potrivit Celebrity Net Worth, apartamentul lui Kissinger din exclusivistul River House ar putea costa până la 20 de milioane de dolari.

Sursa foto: Dreamstime