Ai un proiect, dar îţi lipseşte finanţarea? Află care sunt schemele disponibile acum pentru micii întreprinzători care vor să obţină fonduri europene nerambursabile. Cu toate că unii întreprinzători renunţă, din lipsa cofinanţării, la proiectele aprobate pentru obţine bani comunitari, alţii încearcă să învingă birocraţia pentru a accesa fondurile nerambursabile. Alexandru Iorov, patronul firmei de construcţii Consinstal din Constanţa, este unul dintre cei care ş
Ai un proiect, dar îţi lipseşte finanţarea? Află care sunt schemele disponibile acum pentru micii întreprinzători care vor să obţină fonduri europene nerambursabile.
Cu toate că unii întreprinzători renunţă, din lipsa cofinanţării, la proiectele aprobate pentru obţine bani comunitari, alţii încearcă să învingă birocraţia pentru a accesa fondurile nerambursabile. Alexandru Iorov, patronul firmei de construcţii Consinstal din Constanţa, este unul dintre cei care şi-au încercat norocul. Deşi până la încheierea ultimului contract mai are doar două luni, Iorov nu renunţă să achiziţioneze un utilaj pentru care a obţinut finanţare europeană. „Dacă l-aş avea acum, l-aş utiliza vreo lună şi jumătate, după care nu aş mai avea ce să fac cu încărcătorul multifuncţional. Dar acest utilaj este foarte folositor şi sper ca în curând să apară noi contracte. Cred că, în primăvară să se deblocheze piaţa construcţiilor“, este de părere Iorov.
Proiectul intitulat „Creşterea competitivităţii şi a productivităţii companiei prin achiziţia de utilaje şi echipamente“ va beneficia de finanţare europeană în valoare de 120.000 de euro, prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR). Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 205.000 de euro, contribuţia proprie a beneficiarului fiind de 52.000 de euro, la care se adaugă 33.000 de euro cheltuieli neeligibile. În toamna lui 2008, când a fost gata documentaţia, s-a trimis cererea de finanţare, însă contractul s-a semnat abia pe 25 iunie. Deşi proiectul a fost aprobat la un curs al monedei europene de 3,34 lei, iar utilajul va fi achiziţionat la un curs de circa 4,2 lei, Iorov spune că pierderea este compensată prin faptul că preţul utilajului a scăzut faţă de acum un an.
Destinaţia banilor
Tot din aceeaşi dată şi tot în cadrul POR se poate solicita finanţare pentru „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism“, mai precis pentru valorificarea potenţialului turistic montan, dezvoltarea turismului balnear, amenajarea obiectivelor turistice naturale şi pentru crearea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii de agrement. Alocarea financiară disponibilă pentru această cerere de proiecte este de 108,08 milioane euro, pentru toate regiunile de dezvoltare. Solicitanţii pot obţine finanţare nerambursabilă din fonduri structurale, în proporţie de maximum 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului, pentru toate regiunile de dezvoltare, cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov care beneficiază de maximum 40% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
De asemenea, sunt disponibile două scheme de finanţare prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Este vorba de schema pentru consultanţă (până la 40.000 de euro/aplicant), cu un buget de şase milioane de euro, pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă calificată, cu excepţia serviciilor de consultanţă pentru activităţile curente ale firmei (contabilitate, servicii juridice). Se poate obţine maximum 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Nu sunt eligibile întreprinderile individuale, cele familiale şi PFA.
A doua schemă este destinată implementării standardelor internaţionale, cu un buget de aproximativ şapte milioane de euro. Aceasta este deschisă până pe 25 decembrie a.c. Se finanţează modernizarea laboratoarelor de încercări şi etalonări, etichetarea ecologică şi certificarea produselor, serviciilor sau proceselor. Suma maximă acordată unui IMM este de aproximativ 200.000 de euro, cu condiţia respectării ajutorului de minimis şi se poate finanţa toată valoarea proiectului.
Nu sunt acceptate IMM-urile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul pescuitului, acvaculturii, producţiei primare a produselor agricole, procesării şi comercializării produselor agricole, precum şi în sectorul carbonifer.
Principala problemă este cofinanţarea. În plus, creditele sunt foarte scumpe. Pentru un împrumut pe trei ani, dobânda la creditele în lei este de 19%.
Alexandru Iorov, acţionar, Consinstal International
293 milioane de euro sunt alocate în total, prin intermediul a patru scheme de finanţare, care pot fi accesate, în prezent, de către micii întreprinzători