Francezii spun că o masă reușită trebuie să înceapă și să se termine cu o băutură bună. La desert, băuturile se disting în funcție de concentrația alcoolică, dar mai ales de concentrația de zahăr
Fie că vorbim despre un vin de desert, de un coniac sau chiar de un vin spumant, băutura pe care o savurăm la desert, în compania unor prăjituri sau brânzeturi fine, adaugă o ultimă notă gustativă unui ceremonial gastronomic care trebuie respectat măcar la mesele festive.
De cele mai multe ori, mâncăm pe fugă sau cu gândul în altă parte, iar desertul este foarte des un moft sau doar o ultimă înghițitură care să mai îndulcească nota. Însă de dragul sănătății noastre fizice, dar mai ales mentale, el trebuie tratat așa cum ar trebui să fie orice masă în totalitatea ei: un moment de pauză, în care să te bucuri pe îndelete de gusturi și să poți să digeri în mod firesc hrana, de preferat într-o companie plăcută. Băutura trebuie să însoțească, cu măsură, întreaga masă să completeze gustul măncării, nu să-l copleșească, și să contribuie la o digestie cât mai ușoară.
Iată de ce uneori modul în care închei o masă poate fi decisiv pentru starea ta de spirit ulterioară. O masă luată în grabă sau întreruptă înainte de vreme îți va deregla aparatul digestiv o bună parte a zilei. În schimb, un desert luat în tihnă, însoțit de o băutură digestivă, poate face ca masa să rămână o binemeritată pauză, sursă de energie și bună-dispoziție, și nu un episod regretabil, care-ți va zdruncina organismul o bucată de vreme și te va indispune. Masa se poate încheia cu un vin de desert. Acesta poate fi spumant, ușor dulce, dulce de-a dreptul sau fortifiat. Când vorbesc despre astfel de vinuri, mă gândesc în primul rând la vinurile licoroase. Este un termen generic, sub care obișnuim să adunăm claie peste grămadă o mulțime de genuri, care se împart la rândul lor în mai multe categorii și diferă în funcție de tehnologia de fabricație și de cantitatea de zahăr pe care o conțin. Vinurile licoroase sunt cele care au mai mult de 50 de grame de zahăr la litru și care nu conțin alcool adăugat. Cele mai cunoscute vinuri licoroase sunt: Sauternes și Cadillac din regiunea Bordeaux, Riesling, Gewurztraminer sau Muscat. Din categoria licoroaselor face parte și celebrul Tokaji care are o concentrație de zahăr de până la 500 de grame, spre deosebire de Sauternes, de pildă, care are doar 100.
Vinurile fortifiate sunt cele dulci, care conțin alcool adăugat (calvados, coniac sau armagnac în Franța, de pildă). Vinul de Porto, de exemplu, este probabil cel mai cunoscut vin fortifiat din lume. Există multe stiluri diferite de vinuri de Porto, diferențiate prin sursă, calitate și modul în care sunt învechite. De pildă Ruby, cel mai tânăr, este un vin consistent și condimentat, care a fost lăsat la învechit timp de doi sau trei ani înainte de îmbuteliere. Tawny a stat teoretic mai mult în butoaie, iar Vintage este, de obicei, cel mai bun vin dintr-o singură recoltă de calitate, învechit ca și Ruby, dar ținut apoi în sticle timp de 20 de ani sau mai mult. Sherry poate fi numit „fratele mai mare“ din Spania. Se produce de mai bine de 2000 de ani și este creat printr-un proces unic de amestecare a vinurilor vechi și noi. Sursa principală de struguri pentru Sherry este soiul palomino, cu toate că tipurile mai dulci de sherry conțin și o parte de pedro ximenez, un soi foarte dulce. În fine, italienii au Marsala.
Ceva mai puțin alcolizat decât Porto, el este sec (40 de grame de zahăr la litru), demisec (41-100) sau dulce (peste 100). Este consumat cu precădere în Sicilia, mai puțin pe continent. Însă este folosit foarte des în bucătărie, la retețete precum „Pui marsala“, foarte populară mai ales în Statele Unite, dar și la Saltimbocca alla romana sau la celebrul desert Zabaglione.
Băuturi pentru desert
Pentru deserturi light (sorbeturi) sau pentru fructe: Spumant dulce (Moscato d’Asti, Lambrusco), spumant demisec sau Brachetto D’Acqui
Pentru deserturi medium-dulci (tarte cu fructe, pana cotta): Sherry oloroso, Muscat, Sauternes, Riesling dulce, Amaro, Limoncello
Pentru deserturi dulci (molleux au chocolat): PX Sherry, Porto, Marsala, Madeira, Santo, Coniac, Tokaji, Grappa, Bitter
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore